Во моментов Кина произведува 116 милиони медицински и други заштитни маски на ден. За еден месец, производството е зголемено за 12 пати, соопшти денеска Државната комисија за развој и реформи.

Поради ширењето на болеста предизвикана од новиот коронавирус, носењето маски е задолжително во повеќето делови на Кина. Властите соопштија дека успеале да го надминат недостигот на овој производ во тековниот период на епидемија. Се проценува дека во просек се потребни две маски на ден по лице во лица со голема и средна инциденца.
Некои групи на население, како што се медицински лица, воени, полициски службеници и општински и владини службеници, добиваат маски бесплатно. За другите корисници, утврдени се разумни цени.

А.Н.