Тестот за антитела САРС-КоВ-2 може да покаже дали некое лице имало корона вирус дури и ако нема симптоми. Анализата на антитела во крвта исто така може многу да помогне во одредувањето на фазата на инфекција. Но, за што точно станува збор кога се говори за антителата?

IgM антителата укажуваат на тоа дали имате акутна инфекција. Тие почнуваат да се формираат на третиот или четвртиот ден по контакт со вирусот, а по седум до десет дена тие се присутни во крвта во максимална концентрација. Потоа паѓаат и исчезнуваат по три недели. Производството на антитела во крвта зависи од времето на инкубација, односно од времето што изминува од контакт со вирусот до појава на првите симптоми, кое обично трае 4-5 дена, но може да биде подолго.

Антителата на IgG почнуваат да се произведуваат само по две недели контакт со вирусот и нивниот број расте и достигнува максимум околу еден месец по почетокот на инфекцијата. Антителата на IgG се индикатор за претходна инфекција и остануваат во телото долго време. Антителата на IgG често се многу покачени кај луѓе со сериозна клиничка слика. Исто така, забележано е дека кај некои пациенти, IgG антителата се губат по 3-4 месеци, па затоа треба да се земе предвид за време на тестирањето.

Некои студии покажаа дека лицата кои биле асимптоматски или имале само благи симптоми, често имаат многу ниски вредности на сите три групи антитела.

Кога треба да се направи тест за антитела на коронавирус?
Присуството на антитела во телото ни кажува дали лицето имало имунолошки одговор на вирусот. Но, како што рековме, тој одговор може да биде изоставен. Во тој случај, тестот за антитела ќе биде лажно негативен, дури и ако лицето ги има апсолутно сите клинички манифестации на болеста.

Што се однесува до земањето примероци од крв, најдобро е да се земе крв 7-10. денови од појавата на симптомите затоа што тогаш сме сигурни дека телото произвело IgM антитела. Ако лицето е позитивно, се очекува зголемен број на IgM антитела и недостаток или многу мала концентрација на IgG антитела, бидејќи тие сè уште не започнале да се формираат.

Ако вадите крв 2-3 недели по појавата на симптомите, тогаш веќе можеме да очекуваме зголемен број на двата типа на антитела. После тоа, само IgG антителата ќе бидат откриени во крвта.   Ал.Н.