Рускиот лек „авифавир“, кој научниците го развиле врз основа на јапонскиот лек против грип, веќе е достапен во 15 држави. Германија исто така направи залихи. Колку е ефикасен овој лек?

Директорот на Рускиот фонд за директни инвестиции (РДИФ), Кирил Дмитријев, вели: „Постигнавме добри резултати. Лекот веќе се користи во 15 земји “. Практично има само два антивирусни лекови, американскиот „ремдесивир“ и рускиот „авифавир“, пренесува „Н1“.

„Деведесет проценти од препаратот „ремдесивир“ ги купија САД. Значи, не сме изненадени што 15 земји го купуваат нашиот лек “, вели Дмитриев. Меѓу другото, ова се седум земји во Латинска Америка и Јужна Африка.

На крајот на мај, руските здравствени институции дадоа одобрение за ставање во промет на лекот „фавипиравир“, што го изработи Рускиот фонд за директни инвестиции и компанијата „Химрар“ во рускиот град Химки. Рецептот се базира на јапонскиот антивирусен лек против грип со исто име, кој се продава под името „авиган“.

Во Русија, како што рече Дмитријев за време на средбата со претседателот Владимир Путин, јапонскиот лек е малку изменет. Препаратот беше даден на руски пациенти заразени со ковид вирусот за прв пат во јуни. Се продава под името „авифавир“.

Рецепт од Јапонија

„Фавипиравир“ или „авиган“ се користи во Јапонија уште од 2014 година како средство против грип – со некои ограничувања. Лекот е дозволен за нови видови на вируси или кога други лекови не покажуваат ефект. Така, лекот е замислен како последно средство.

Според извештаите на западните медиуми, постапката за одобрување на лекот била тешка и траела три години – како резултат на аномалии забележани кај бебиња на пациенти кои претходно го земале лекот. Затоа, употребата на лекот е забранета за бремени жени и доилки.

„Фавипиравир“ ја блокира репродукцијата на неколку видови вируси. Исто така се користи за лекување на инфекција со вирусот ебола. Медицинските експерти веруваат дека станува збор за јапонска верзија на „ремдесивир“, лек регистриран во САД, развиен за борба против вирусот ебола. Тие очекуваат многу од него во борбата против корона вирусот. Лекот не беше на продажба, туку како резервна алатка на државата да се бори против можната пандемија. Од февруари 2020 година, се користи во јапонските клиники за третман на пациенти заразени со корона вирусот. Јапонските медиуми наведуваат дека лекот делува добро кога пациентите имаат поблага клиничка слика, но дека во тешки случаи одвај функционира.

Германија купува залихи

Јапонија не е единствената земја каде што „авиган“ се користи за борба против коронавирусот.Во комбинација со други лекови се користи во 40 земји, вклучително и во Германија.Германското Министерство за здравство соопшти дека 260,000 таблети биле купени и дистрибуирани на клиниките во случај на втор бран на пандемијата.

„Фавипиравир“ е исто така произведен во Кина и е вклучен во клинички студии за короната. Германски виролог од клиниката „Шарите“ во Берлин посочува дека на пациентите таму им била дадена „огромна концентрација на супстанцијата“ и предупреди за несакани ефекти поврзани со бубрезите. Затоа, според него, долгорочната употреба е спорна.

Внимателен оптимизам

„Фавипивавир ветува како лек за Ковид 19 и е споредлив со„ ремдесивир “, смета Хелмут Хан, претседател на германско-рускиот форум Кох-Мечников:„ Добро е што овој препарат постои, но според нашите критериуми нема официјален доказ за неговата ефикасност “.

Според Хан, таков лек не може да се воведе во Германија затоа што сè уште нема опсежни клинички испитувања за неговото дејство. Сепак, тој додава: „Разбирливо е дека Русија веќе го дава овој лек на голем број пациенти“. Тој смета дека таквата практика е последица на големиот проблем што Русија го има со короната. Покрај тоа, во Русија, вели тој, регулативите со кои се регулира контролата на лековите не се толку строги како во Германија. „Тоа не значи дека тоа или ова е подобро“, вели Хан.

Герд Глеске од Универзитетот во Бремен смета дека „фавипиравир“ е опција што е споредлива со „ремдесивир“ и која може барем да го ублажи текот на болеста. Што се однесува до руската модификација на лекот, Глеске советува внимателно да се проучат придружните упатства за употреба.

Руското Министерство за здравство, во лиценцата за употреба на лекот, зборува за „препарат со директен антивирусен ефект“. На веб-страницата на рускиот државен регистар на лекови се зборува за „антивирусно средство“ што може да се користи само во болниците. Лекот потпаѓа под правило на регистрација и документација, а ќе треба да се достави „извештај за клинички истражувања што мора да се спроведе при употреба како лек за Ковид 19“. А.Р.