Помеѓу 25 и 40 проценти од децата имаат потешкотии при одење во периоди на интензивен раст како резултат на болка во бутовите и потколениците. За среќа, нема причина да се грижите. Тоа е нормален и безопасен феномен кој едноставно изгледа застрашувачки. Растечката болка не е болест, но влијае на голем број деца на возраст од три до пет години и од осум до 12 години.

Иако повеќето лекари, кога ќе ги опишете нивните проблеми, само ќе кренат раменици, не е греда ако го однесете вашето дете во здравствен дом за свој мир, а потоа можете да одите на шопинг. Во периоди на интензивен раст, потребата за нова, поголема облека и обувки интензивно расте.

Најчесто и најсилно боли ноќе
Болката предизвикана од ненадеен раст секогаш се јавува во мускулите на бутовите, потколениците или зад колената, и никогаш во зглобовите. Детето се жали на нив претежно доцна попладне, пред спиење и во текот на ноќта. Понекогаш се случува детето да легне среќно и расположено и да се разбуди среде ноќ затоа што чувствува силна болка во нозете.

Според родителите кои веќе се соочиле со ова, тоа никогаш не се случува околу коските или во зглобовите, секогаш и исклучиво во мускулите. Поради оваа причина, некои лекари веруваат дека болките за раст се всушност болки што се појавуваат во мускулите поради целодневно трчање, скокање, качување…

Допирот ја ублажува непријатноста и болката
Родителот може да се сомнева дека нешто не е во ред, дури и ако детето не му каже ништо, но ако детето куца, избегнува да се потпре на ногата, ако одбие да оди или побара да го кренат во раце… Половина од родителите ќе помислат дека детето „забушава“, а кај другата половина најтемните дијагнози ќе им поминат низ главата. За среќа, во случај на болка при раст, не е тешко да се утврди што е тоа.

За разлика од болката предизвикана од сериозни болести, состојби и нарушувања, кои се влошуваат поради допир, ова не е случај тука. Децата кои се повредени од растот на допир, масажа, виткање и извртување на нозете уживаат во тоа. Ова е еден од најдобрите показатели за поставување дијагноза, затоа педијатрите ретко ќе побараат крвен тест, рендгенски преглед или некој друг преглед. Можно е да им бидат потребни дополнителни тестови ако болката во нозете не престанува и ако се појавува наутро. Исто така, ќе бараат дополнителни испитувања ако се појават отоци или црвенило, висока температура и осип, губење на апетит, слабост и замор. Овие симптоми никогаш не ги придружуваат болките во растот и затоа е важно лекарот да утврди што ја предизвикува болката.  Ал.Н.