дома Кујна Кога ќе престанете да пиете кафе, вашето тело жестоко ќе одреагира! Еве...

Кога ќе престанете да пиете кафе, вашето тело жестоко ќе одреагира! Еве ги последиците…

578

Многу луѓе консумираат на дневна основа пијалоци базирана на кофеин, како што се кафе, чај и енергетски пијалоци, и доколку овие пијалоци се пијат премногу, тие можат да предизвикаат главоболки, проблеми со спиењето и обезбојување на забите.

Ако одлучите да престанете да пиете кафе, вашето тело ќе се соочи со бројни реакции.

– Кафето е омилен пијалок на многу луѓе кои не можат да го замислат денот без чаша од овој пијалок. Сепак, истражувањата покажаа дека овој вид пијалок не се препорачува за дневна потрошувачка. И покрај популарното верување дека ако престанете да пиете кафе, тоа ќе предизвика насилни реакции на организмот, добро е да знаете дека тие ќе престанат по само неколку недели. Препорачливо е да го намалите кафето постепено, така што телото ќе се навикне – раскажува експерт на веб-страницата за храна за мускули.
Еве ги последиците ако престанете да земате кофеин во вашето тело:

Главоболки
Главоболките се појавуваат кога пиете премногу кафе, но и кога ќе престанете да го пиете. Кога консумирате кофеин го зголемувате производството на адреналин, допамин и други хормони. И кога ќе престанете, вашето тело ќе биде преплавено со аденозин, локален хормон кој е одговорен за чувство на умор и дремливост.

Исцрпеност
Кога ќе престанете да пиете пијалоци со кофеин, може да почнете да се чувствувате исцрпени, вознемирени, а некои луѓе можат да доживеат вртоглавица, проблеми со спиењето, ненадејни промени во расположението или раздразливост. Овие симптоми обично траат неколку дена, најмногу две недели.

Концентрација
Кога пиете кафе обично имате подобра концентрација затоа што тогаш вашето тело е преплавено со хемикалии. Ако престанете да го консумирате, вашата концентрација може да се намали нагло и ќе влијае на продуктивноста. По една недела, велат експертите, овој проблем ќе исчезне.

Енергија
Откако ќе престанете да пиете кафе, ќе почувствувате промена во вашето тело поврзано со енергијата. Поточно, кофеинот го зголемува протокот на крв, така што ако чувствувате ненадеен пад на силата секој ден наместо пијалок со кофеин, испијте голема чаша вода, зголемете го внесот на влакна и одете на прошетка.

Смиреност
Ако порано имавте огромна количина кофеин во вашето тело, сигурно сте почувствувале потреси на срцето и потење на дланка. Тоа е знак дека сте го преоптовариле вашето тело со хемикалии и сте изложени на стрес. Значи, ако одлучите да престанете да пиете кафе, ќе се чувствувате помирни и поубаво.

Подобро спиење
Кофеинот делува како стимуланс, а дејството на кофеинот трае до шест часа. Затоа една чаша од овој пијалок ќе ве буди дури и во доцните часови на ноќта.Откако ќе престанете да пиете кафе, ќе спиете многу подобро и затоа ќе се чувствувате помалку уморни.

А.Р.