Во НУБ „Св. Климент Охридски“- Скопје вечерва свечено беше отворен Координативниот центар за културна соработка меѓу НР Кина и 16 земји од Централна и Југоисточна Европа (Иницијатива 16+1).

На настанот се обратија Н.Е г-а Јин Лиџиан и министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски. На свеченото отворање на Центарот беа поканети амбасадорите на земјите –членки на Иницијативата 16+1 и други високи домашни и меѓународни политички претставници и јавни личности.