Вработените во градинките зеле брисеви во четврток и петок, минатата недела, но резултатите од тестот пристигнале на почетокот на оваа недела, вели директорот на Управата за предучилишни установи, но апелира дека родителите и децата не треба да се грижат, пренесува српски Телеграф.

Вирусот корона влегол во градинките, само два дена откако започнале да работат по пауза од скоро два месеци. Како што дознава српски Телеграф, „ковид 19“ го потврдил вработен во Училишната установа за предучилишни установи „Милка Диманиќ“ во Власотинце, кој е медицинска сестра за превенција и кој примил деца кои во понеделникот дошле во градинката.

Исто така, како што дознаваме, една вработена во Управата за предучилишни установи во Лесковац е позитивна, но таа не била на работа.

Според информации на порталот, заразената вработена во градинката во Власотинце немала никакви симптоми на новиот вирус. Откриено е дека таа била заразена во понеделникот додека била на работа, кога од Здравствениот дом пристигнале резултатите од тестирањето на сите вработени во оваа предучилишна администрација, а брисевите се однесени од нив минатата недела.

– Вработените беа тестирани како претпазливост. Ниту еден од вработените во градинката не работеше во ковидските болници, но бидејќи вирусот корона во Власотинце се појави дури неодамна, кога бројот на пациенти почна да се намалува насекаде, директорот на градинката донесе одлука да ги тестира сите вработени. Поради некоја причина, резултатите од тестовите беа препратени од Здравствениот дом во понеделник, а потоа се дозна дека е заразена медицинска сестра во тријажа, а таа веќе имала контакт со децата – вели нашиот извор близок до Училишната администрација во Лесковац, под чија капа исто така е Власотинце.
Во информацијата се наведува дека во градинката во понеделникот имало околу 23 деца.

Сепак, стравот од ширење на инфекцијата е присутен.

– Веднаш, беа тестирани членовите на заразеното семејство. Сè беше подигнато на повисоко ниво, така што вчера санитарната инспекција дојде до градинката, како и едукативната од надлежната училишна администрација – се наведува во споделената информација.
Веста за заразената вработена во полициското одделение „Милка Диманиќ“ се шири и на социјалните мрежи. На Фејсбук, загрижен родител прашал „зошто не ги чекавте резултатите од сите вработени, за градинката да може да започне со работа“.

Н.С.