Поради ширење на коронавирусот во Лондон повеќе од предвиденото, британската престолнина ќе биде поставена на највисоко ниво на анти-епидемиски ограничувања – ниво 3 („Ниво 3“). Ова го соопшти Министерството за надворешни работи.

Новите ограничувања се очекува да стапат на сила на 16 декември на полноќ, наместо на 19 декември, како што се сметаше претходно.

Покрај Лондон, 3 степен на мерки најверојатно ќе има и за делови од Есекс и Хертфордшир. На овој начин, повеќе од 10 милиони граѓани ќе бидат ставени под построги мерки.

Меѓу основните правила што важат за 3-ти степен на анти-епидемиски мерки се: забрана за контакт со луѓе во затворено и во повеќето надворешни установи, освен со членови на домаќинството. Дозволени се состаноци на најмногу 6 лица на отворено – на места како паркови, плажи или во природа.

Продавниците, спортските сали, фризерниците остануваат отворени, но постои можност да се воведат ограничувања за тоа како да се сервираат клиентите.

Затворени се барови, пабови, кафулиња и ресторани, кина, театри и затворени простории за забава, а забранети се и посети на спортски настани на стадионите. Рестораните можат да подготвуваат храна само за достава.
Се препорачува да не се посетуваат областите од 3-тиот степен, а нивните жители да не ги посетуваат областите со понизок степен за анти-епидемиски мерки.

Во исто време, владата нема намера да ги укине т.н. „Божиќен празник“, според кој во периодот од 23 до 27 декември, граѓаните ширум Велика Британија, без оглед на нивниот степен, ќе можат да се сретнат во затворено со членови до уште две домаќинства.                                                         А.Н.