Веќе седум месеци, колку што трае пандемијата на коронавирусот, носиме маски за да се заштитиме од инфекција. Освен што ни е тешко да дишеме, бидејќи не сме навикнати на овој вид „украс на лице“, најголем проблем за многумина е болката во ушите. Непријатната болка зад ушите денес стана честа поплака. Се јавува поради триење на еластичниот материјал на ‘рскавицата на школката за уво и кожата на увото, а особено ги погодува луѓето кои носат маска повеќе од 8 часа на ден.

Болката може да биде неподнослива
Болката не се чувствува веднаш, но по 6-8 часа, станува неподнослива. Триењето на лентата или гумената лента што трае со часови може да ја оштети кожата и да создаде рани. Ова прво им се случи на здравствените работници ширум светот, среде пандемијата, кога поминуваа повеќе од 12 часа во болниците, целосно опремени. Сепак, овој феномен се проценува во стручните извештаи за превенција на работното место како многу опасен бидејќи луѓето со отворени рани можат да бидат уште поранливи на инфекцијата со вирусот.
„Така, оштетувањето на кожата може да го олесни продирањето на коронавирусот и другите патогени микроорганизми директно во крвотокот“, се вели во извештајот за управување со рани и превенција.

Деца и тинејџери склони кон деформитети

Бидејќи еластичните материјали предизвикуваат постојана компресија на кожата и ‘рскавицата на ушната обвивка, се појавуваат еритематозни и болни лезии на кожата. Овој процес, како што предупредуваат лекарите, е особено загрижувачки кај деца и адолесценти кои имаат неразвиена аурикуларна ‘рскавица, помалку отпорна на деформации. Постојан притисок на лентата за маскирање, како што велат, може да влијае на правилниот раст и аголот на надворешното уво.

Биди креативна, направи сама
Решенијата за проблемот почнаа да се појавуваат на социјалните мрежи. За да се ублажи болката и да се олесни носењето на маската неколку часа, многумина станаа креативни и направија шнола што ќе ги заштити од болка или ја купија. Некои „шноли против болка“ беа направени од вообичаени предмети за домаќинството, а масовното производство на разни предмети започна во големите онлајн продавници како што се Амазон, еБај, Етси. Ако имате идеја направете сами, ако не купете си и заштитете се од болка на ушите!„                А.Н.