Во недела вечер сите очи ќе бидат вперени во преносот од доделувањето на „Оскарот“ И со право, сите ќе очекуваме барем една од статуетките екипата на „Медена земја“ да ја донесат дома…Сега сите се маваме во гради со успехот на авторите на филмот, а грижата за пчелите и нивната важност за биодиверзитетот ни е број еден. Но, што како држава правиме на тоа поле?

Франција минатиот месец, се чии прва ја сфати улогата на пчелите во ланецот и се одлучи на чекор напред во нивна заштита преку забрана на 5те пестициди што се поврзани со смртта на пчелите.

Уште во 2018 година, Франција одлучи да постави строга забрана за сите неоникотиноиди инсектициди што се користат на фармите , како резултат на драматичниот пад на популацијата на пчели. Сепак, истражувачите неодамна истакнаа дека овие инсектициди се главниот виновник за феноменот познат како „нарушување на колонијата“ во колониите на пчели ширум светот, при што загинаа голем број пчели. Покрај тоа, неоникотиноидите се многу растворливи во вода, може да го загрозат здравјето на водните животни.

Како резултат на ова, ЕУ забрани три од овие инсектициди: клоцијанидин, имидаклоприд и тиаметоксам, но Франција отиде подалеку и од пред две недели ги забрани и останатите две, тиалоприд и ацетамирид.
Овие инсектициди се создадени во 90-тите години на минатиот век, како безбедна алтернатива на токсичните инсектициди што им наштетија на животните и на луѓето. Тие биле популарен начин да се заштитат цветни дрвја и други култури како култури со релативно низок ризик за нецелни организми и за да се спасат напаѓале централниот нервен систем на инсектите. Нарушувањето на колонијата предизвикува исчезнување на повеќето пчели-работнички .

Во минатото имаше бројни теории за точната причина за исчезнувањето на пчелите, но многу истражувачи сега тврдат дека тоа е резултат на употреба на неоникотиноиди.

Овие хемикалии ја имитираат структурата на никотин, а неодамнешните студии укажуваат дека тие можат да бидат зависни од пчелите, предизвикувајќи низок број на сперматозоиди кај машките пчели, намалени стапки на репродукција, губење на меморијата и лоши вештини за домашна работа кај работничките пчели, така што пчелите ги оставаат своите колонии и го забораваат нивниот пат за назад. Сите овие несакани ефекти се акумулираат и доведуваат до тотален колапс на колониите и влијаат на смртноста на инсектите.

Ваквата одлука на Франција предизвика конфликт меѓу земјоделците. Додека едни се радуваат на овој потег, тука се и оние кои се спротивставуваат.  Земјоделците кои растат култури нападнати од пчели инсистираат на тоа дека овие негативни ефекти на неоникотиноидите врз пчелите не се поткрепени со доволен број на студии и сметаат дека сега остануваат без какви било средства да ги бранат своите култури.

Најголемата земјоделска унија на земјата, Fédération Nationale des Syndicats D’exploites Agricoles (FNSEA), тврди дека овој потег ќе предизвика земјоделците да се соочат со „драматичен технички ќорсокак“, и ќе станат загрозени на глобалните пазари бидејќи забраната „ќе ја влоши нелојалната конкуренција со европските и неевропските производители“.

Француската влада изјави дека ќе им помогне на земјоделците во транзицијата, а беше објавено дека во многу случаи, неониотиноидите може да се заменат со алтернативни решенија, вклучувајќи производи за био-контрола. Според извештајот на француската агенција за храна, животна средина и здравје и безбедност при работа (одговори), постои барем една алтернатива за скоро сите неониотиноидни употреби.

Зошто се важни пчелите?

Пчелите опрашуваат третина од растенијата кои ги користиме во исхраната и над 90% од сите диви растенија, така што тие се клучни за глобалното производство на храна. Ова значи дека секоја трета лажица храна во светот зависи од нив.

Тие се исто така познати по производство на високо квалитетна храна и производи што најчесто се користат во здравството и во другите сектори. Затоа, падот на популацијата на овие вредни инсекти претставува алармантна загриженост.

И додека другите држави во ЕУ се борат со дела како да ги заштити пчелите, земјоделците се уште на пазарот може да купат од пестицидите забранети во ЕУ.

Н.Д.