Голем број на луѓе уживаат во звукот на врнежливиот ден, многумина сметаат дека е романтичен и смирувачки, а други сметаат дека неговиот мирис е пријатен за нервите. Одењето на дожд може да биде лековито искуство, бидејќи го смирува умот и ги ослободува потиснатите мисли и емоции.

Мирисот на дождот има посебно име, Петрихор, а е именуван од двајца австралиски научници во 1960-тите. Мирисот е комбинација на хемикалии ослободени од бактериите кои живеат во почвата, маслата ослободени од растенијата за време на суви денови и масла создадени кога молњата ги дели молекулите на кислород и азот, а кои потоа се претвораат во азотен оксид.

Дождливите денови се идеални ако сте под стрес, се чувствувате луто или само ви треба малку време да се опуштите и да уживате во моментот.

Сепак, и покрај намалувањето на нивото на стрес, одењето на дожд ги нуди и следниве придобивки:мирисот на дождот го освежува умот, високата влажност ја одржува кожата и косата навлажнета, а алкално по природа, дождот е одличен за кожата и скалпот. Јапонските истражувачи откриле дека физичките активности направени на ладно, дождливо време согоруваат повеќе калории и масти отколку кога се прават во добар ден, додека врне дожд, капките апсорбираат прашина и микроби, така што воздухот е прочистен и почист. Одење на дожд прави човек да се чувствува бунтовен, затоа слободно направете го тоа кога ќе се почувствувате дека треба да прекршите некое правило
Прошетката на дождот им помага на луѓето да ги гледаат проблемите од друга перспектива. Со оглед на тоа што малку луѓе се охрабруваат да излезат на дожд, овие прошетки даваат подобро чувство за простор, така што мислите и емоциите можат да „беснеат“.
Затоа, не плашете се да излезете следниот пат кога ќе врне дожд и ќе ви даде нови видици  на животот!