epa08266956 (FILE) - A car driver seen in front of the logo of the Tokyo 2020 Olympic Games in Tokyo, Japan, 05 October 2016 (re-issued on 03 March 2020). Japan's Olympic minister Seiko Hashimoto said on 03 March 2020 that the Tokyo 2020 Olympic Games could be postponed from the summer until later in the year 2020 due to the coronavirus outbreak. EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Меѓународниот олимписки комитет во вторник ќе распраава за Олимписките игри во Токио чие одржување е ставено под прашање. Главните лица на МОК со претставниците на светските спортски организации ќе разговараат за судбинаата на Игрите кои би требало да почнат на 24 јули.

Поради пандемијата на коронавирусот откажани се бројни квалификациски турнири.

Повеќе пати главните лица на МОК изјавија дека не размислуваат за одлагање, но сепак со доза на внимание го следат развојот на ситуацијата со коронавирусот.

Премиерот на Јапонија Шинзо Абе истакна дека Организацискиот одбор на Игрите прави се за натпреварите да се одржат на време и дека верува оти нема да има проблеми.