Петнаесет инспиративни иницијативи од четиринаесет земји беа промовирани како добитници на Наградата за климатска акција на Обединетите нации на вечерашната специјална церемонија на Конференцијата на ОН за климатските промени (COP 24) во Катовице, Полска .

“Овие активности фрлаат светлина врз актуелните климатски акции низ целиот свет”, рече Патрисија Еспиноза, извршен секретар на ОН за климатски промени. “Тие се доказ дека климатските активности не се само можни, туку и иновативни, возбудливи и прават вистинска разлика”.

Наградата “Моментум за промени” (Momentum for Change), на Обединетите нации за климатските промени ги промовира некои од најпрактичните и реплицираните примери за тоа што луѓето прават за да ги решат климатските промени. Овогодинешните победнички активности се движат од една апликација која ја промовира борбата против отпадот од храна до владата која презема 100% одговорност за емисиите на стакленички гасови.

“Лидерите за климатска акција, вклучувајќи ги и оние што ги признава” Моментум за промени “, се зајакнуваат за да го исполнат глобалниот климатски предизвик преку исполнување на Парискиот договор”, рече генералниот секретар на ОН, Антонио Гутјерес. “Овие инспиративни лидери, од заедниците, владите, бизнисите и организациите, доаѓаат од сите страни на светот и од сите нивоа на општеството. Нивните победнички проекти се движат од трансформативни финансиски инвестиции до решенија предводени од жените за заштита на луѓето и планетата. Преку нивното лидерство и креативност, гледаме суштински промени “.

Победничките активности на Светилникот во 2018 година беа пофалени од министри, преговарачи, невладини организации, познати личности и други учесници на конференцијата. Познатиот ко-пилот на првиот лет во светот во соларен електричен авион, Бертран Пикард, ја водеше церемонијата на настанот. На церемонијата на доделување на наградите говореше г-ѓа Еспиноса, беа прикажани и инспиративни видеа раскажани од Сер Дејвид Атенборо, поетот Ака Нивијана, Бертран Пикард, Јутјуб ѕвездата Каспар Ли, а музичка изведба имаше американскиот виолончелист и раскажувач, Бен Соли.
15-те победнички активности се групирани во четирите фокусирани области на Momentum for Change: Планетарно здравје, Климатски неутрални сега, Жените за резултати и Финансирање за климатски пријателски инвестиции.
Активностите на Моментумот за промена на 2018 година се:
Планетарно здравје
Климатски ефикасни училишни кујни и ученици зајакнати со растенија во Германија: ProVeg International обезбедува здрави, климатски пријателски оброци во германските училишта.
Santiago Biofactory | Чиле: Агуас Андинас, најголемото водоводно претпријатие во Чиле, заедно со својот главен акционер СУЕЗ, ги трансформира трите постројки за пречистување на отпадни води во Сантијаго во “биофабрики”, кои претвораат отпадни води и канализациска тиња, нус-производ при третман на отпадни води, во чиста енергија.
Компост од третман на отпадот: Еколошко решение за сиромаштијата и климатските промени – Хаити: Одржлив органски интегриран живот (ППЦ) гради тоалети за компостирање на Хаити, намалувајќи го ширењето на болести како колера и тифус, создавајќи работни места и враќање на локалните средини.
Проект за конзервација на Шри Ланка: Seacology, непрофитна организација за заштита на животната средина и помага на Шри Ланка да стане прва земја што ги зачувала и обновила сите шуми.
Климатски неутрални сега
Создавање на најзелен фудбалски клуб во светот – Форест Грин Роверс Обединето Кралство: “Форест Грин Роверс” носи ново еко-размислување и технологија на нова и голема публика: фудбалски навивачи. Во 2010 година, тимот го започна своето патување за да стане првиот светски јаглеродно неутрален фудбалски клуб, а оттогаш ФИФА ја опиша како “најзелен фудбалски клуб во светот”.
Нето нула иницијатива на Монаш | Австралија: Универзитетот Монаш, најголемиот универзитет во Австралија, се обврза да достигне нето нулта емисија до 2030 година за сите четири австралиски кампуси.
Килиманџаро – Климатски неутрален снабдувачки синџир | Норвешка: Fjordkraft, вториот по големина продавач на електрична енергија во Норвешка, ја користи својата куповна моќ за да ги инспирира сите добавувачи да бидат климатски неутрални до 2019 година.
Неутрална владина програма за јаглерод Канада: Во 2010 година, Британска Колумбија стана првата влада на провинцијално, територијално или државно ниво во Северна Америка која презеде 100 проценти одговорност за загадувањето со стакленичките гасови, од сите нејзини 128 организации во јавниот сектор.
Жените за резултати
Иницијатива “Yalla Let’s Bike” | Сирија: Жените ги кршат традиционалните родови улоги и се борат против пренатрупаните улици преку промовирање на велосипедизмот како здрав и одржлив начин на превоз во градот Дамаск, оштетен од војната.
Жените водат револуција за споделување на храната! | Велика Британија, Шведска, САД: Жените водат револуција за храна со OLIO, единствената светска апликација за споделување на храна од сосед до сосед. OLIO е кооснована и предводена од жени, а две третини од корисниците на апликацијата се жени.
HelpUsGreen | Индија: Жените создаваат компост од церемонијални цвеќиња и истовремено ја чистат реката Ганг.
Феминистичка електрификација: Обезбедување про-женски резултати во руралниот пристап до енергија | Хаити: Енергетската сиромаштија, недостатокот на пристап до современи енергетски услуги, непропорционално ги засега жените во руралните средини. Затоа ЕартСпарк Интернационал, женско претпријатие, го исполнува овој предизвик со тоа што пристапува до сите енергетски проекти со родов аспект, нешто што го нарекува “феминистичка електрификација”.
Финансирање за климатски пријателски инвестиции
Руанда зелен фонд – ФОНЕРВА | Руанда: Фондот за зелени фондови во Руанда (FONERWA) инвестира во јавни и приватни проекти кои ги водат трансформативните промени. Тој е еден од првите национални инвестициски фондови за животна средина и климатски промени во Африка.
Програмата МАИС | Бразил: Програмата МАИС (Modulo Agroclimático Inteligente e Sustentável) им помага на семејните земјоделски активности да се прилагодат на климатските промени во басенот Џакуипе, полу-сушниот регион на Бразил.
Иницијатива за каталитички финансии Глобал: Банката на Америка Мерил Линч работи со партнерите за мобилизирање на приближно 9,5 милијарди американски долари за иновативни и високо влијателни решенија за климатските промени и инвестициите фокусирани на одржливост.

Активностите на Светилникот во 2018 година беа избрани од страна на меѓународно советодавно тело како дел од иницијативата за Моментум за промени на Секретаријатот, која се спроведува со поддршка на Фондацијата Рокфелер и работи во партнерство со Светскиот економски форум, донатори кои ја поддржуваат имплементацијата на UNFCCC Родовиот Акционен план и Климатски неутрални сега.