Децата не мора да плаќаат сметки, да готват или да водат компанија. Но, исто како и возрасните, тие исто така имаат свои проблеми и грижи заради секојдневните побарувања и работи што не им одат многу лесно. И, ако се соберат фрустрации и разочарувања, децата може да бидат под стрес или да се вознемират.

Некои се грижат помалку, некои се грижат повеќе
Природно е сите деца да се грижат понекогаш, а поради разликите во личноста и темпераментот – некои мали деца можат да се грижат премногу во споредба со другите. За среќа, родителите можат да им помогнат на децата да научат да се справуваат со стресот и секојдневните проблеми. Децата кои успеваат во ова развиваат чувство на самодоверба и оптимизам што ќе им помогне да ги надминат различните, големи и мали предизвици во животот.

Што најмногу им пречи на децата?
Психолозите велат дека она за што најчесто се грижат децата често е поврзано со нивната возраст и моменталната фаза на развој во која се наоѓаат. Децата и тинејџерите (на возраст под 13 години) обично се грижат за оценките, тестовите, физичките промени во телото, прилагодувањето кон пријателите, пропуштањето шанса за спортска игра… И тие се најмногу под стрес поради социјалните односи – кланови, притисок од врсници или страв од дали некој ќе ги малтретира, задева или ќе ги остави надвор од „тимот“. Како што почнуваат да го чувствуваат и разбираат поширокиот свет околу нив, тинејџерите, на пример, почнуваат да се грижат за светски настани или проблеми за кои слушаат во вестите или на училиште. Тероризмот, војната, загадувањето, глобалното затоплување, загрозените видови и природните катастрофи, на пример, можат да станат извор на загриженост за тинејџерите.

Што е можно почесто, прашувајте го вашето дете “како му оди?”
За да им помогнете на вашите деца да се справат со она што ги загрижува, прво откријте што ги мачи. Во такви ситуации, психолозите секогаш ги советуваат родителите да бидат со своите деца, да се среќаваат со нив во секое време, да бидат заинтересирани за она што се случува на училиште, во спортскиот тим, со пријателите. Кога и да се појави можност, детето треба да биде прашано „како му оди“ и  „што има ново“?. И додека слушате приказни за дневни настани, задолжително вклучете се и прашајте што мислат и чувствуваат вашите деца за настанот што ви го кажале. Обидете се да откриете каков е ставот на детето во врска со проблемот / настанот.

Прашајте ги и охрабрете ги
Ако мислите дека вашето дете е загрижено за нешто, прашајте го за што станува збор. Охрабрете ги децата да го искажат она што ги мачи. Побарајте клучни детали заедно и ислушајте ги. Понекогаш „товарот“ на детето може да се олесни само со заеднички разговор за проблемот. Покажете им дека се грижите и разберете ги. Вашиот родителски интерес за грижата за вашето дете покажува дека нивните проблеми се важни и за вас. На тој начин веќе им помагате на децата да се чувствуваат поддржани, слушани и да бидат разбрани од некого.

Водете ги децата кон решенија
Кога вашето дете ќе ви каже дека има проблем, понудете му помош – заедно да дојдете до решение. Ако вашата ќерка е загрижена за претстојниот тест по математика, на пример, понудете и помогнете да научи. Ова ќе ги намали неговите грижи за претстојниот тест. Се обидувате да одолеете на нагонот да „скокнете“ и да решите проблем, а не дете. Наместо тоа, обидете се заедно да пронајдете можни решенија. Преземајќи активна улога, децата учат како сами да се борат против проблемите.

Научете ги дека проблемите се привремени и решливи
Без да ги намалите чувствата на детето на кој било начин, потенцирајте му дека многу проблеми се привремени и решливи и дека сигурно ќе има подобри денови и други можности да се обидат повторно. Научувањето на децата да ги држат проблемите во перспектива може да ги намали нивните грижи и да им помогне да најдат сила и оптимизам да се обидат повторно. И, секогаш потсетувајте ги дека сè ќе биде во ред. Така, на пример, ако вашиот син е загрижен дали ќе ја добие главната улога во училишна претстава, потсетете го дека претстава се одвива секоја сезона – и ако овој пат не го добие оној дел што го посакува, ќе има повеќе опции следната сезона. Кажете му дека знаете колку му е важно и кажете му дека, без оглед на исходот, горди сте што се обидел и дал се од себе.

Направете позитивна разлика
Понекогаш децата се грижат за големи работи – како тероризам, војна или глобално затоплување, за кои слушаат на училиште или на вести. Родителите можат да помогнат со дискутирање на овие прашања, нудење точни информации и исправување на заблудите што може да ги имаат децата. Обидете се да ги уверите децата зборувајќи за тоа што прават возрасните за да ги решат проблемите. Ова ќе го заштити детето. Имајте на ум дека вашата реакција на глобалните настани влијае и на децата. Ако изразите лутина и стрес поради светски настан што е над вашата контрола, децата веројатно ќе реагираат на ист начин. Но, ако ја искажете вашата загриженост со проактивен пристап за да направите позитивна разлика, вашите деца ќе се чувствуваат пооптимистички. Затоа, побарајте работи што можете да ги направите со вашите деца за да им помогнете на сите да се чувствуваат како да ги менуваат работите позитивно. На пример, не можете да запрете војна, но вашето семејство може да придонесе во организација што работи за мир или им помага на децата во земјите разорени од војна.

Дајте предност на позитивните работи
Прашајте ги вашите деца во што уживале дента. Слушајте ги кога ќе ви кажат што им одговара или што најмногу ги забавувало. Дозволете им да ви кажат што мислат и чувствуваат за нивните успеси, достигнувања и позитивни искуства – и што сториле за работите да излезат толку добро. Секој денес е премногу зафатен, но осигурете се дека вашите деца имаат доволно време да прават мали работи што ги прават да се чувствуваат добро. Дневни дози на позитивни емоции и искуства – како што се уживање, благодарност, љубов, забава, релаксација – компензираат за стресот и им помагаат на децата да работат добро, да учат, да се развиваат.

Бидете добар пример
Најмоќните лекции што ги учиме на децата се оние што ние лично им ги демонстрираме. Вашиот одговор за сопствените грижи, стрес и фрустрации во голема мера може да ги научи вашите деца како да се справат со секојдневните предизвици. Ако сте вознемирени или лути кога работите со премногу долг список со обврски, вашите деца ќе го научат ова како соодветен одговор на стресот. Наместо тоа, погледнете го проблемот од посветла страна и изразете оптимистички мисли за вашите сопствени ситуации, барем толку често колку што зборувате за тоа што ве мачи или вознемирува. Дајте добар пример за вашето дете со вашите реакции на проблеми и неуспеси. Реагирајќи со оптимизам и самодоверба ги учи децата дека проблемите се привремени и дека утре е друг ден.        Ал.Н.