Од 21 до 26 октомври во Кинотеката ќе сеодржи НЕДЕЛАTA НА АЛБАНСКИ ФИЛМ. На петдневната манифестација, реализирана од Кинотеката на Македонија и Националниот филмски центар на Албанија (Qendra Kombëtare e Kinematografisë / Albanian National Center of Cinematography) ќе бидат прикажани по пет долгометражни и кратметражни играни филмови од поновата продукција.

На отворањето на НЕДЕЛАТА НА АЛБАНСКИ ФИЛМ ќе бидат присутни Едуарт Макри (Eduart Makri), директор на Националниот филмски центар на Албанија, и Н.Е. Фатос Река (Fatos Reka), амбасадор на Република Албанија во Скопје.

НЕДЕЛАТА НА АЛБАНСКИ ФИЛМ започнува со МОЕТО ЕЗЕРО (Liqeniim / My lake) на Ѓерѓ Џувани (Gjergj Xhuvani), веројатно еден од најпознатите и најуспешни албански филмски автори во овој век, кој прерано почина пред две години (Тирана, 1962 – Рим, 2019). Џувани режираше девет долгометражни играни филмови, од кои на македонската публика можеби најпознати наслови и се ПАРОЛИ (Slogans, 2001) и ИСТОК, ЗАПАД, ИСТОК: ФИНАЛЕН СПРИНТ (East, West, East: The Final Sprint, 2009; делумно сниман и во Македонија), прикажувани на Скопскиот филмски фестивал. МОЕТО ЕЗЕРО има алтернативен наслов „Мојот филм“, во кој Џувани ја отсликува тридецениската приказна од „темната страна“ на албанското општетсво – трговија со дрога, насилство меѓу младите – која се повторува и повторува…

Следува ЗОРАТА (Dita zë fill / The Daybreak) на Гентиан Кочи (Gentian Koçi), дебитанско долгометражно играно остварување на овој млад режисер, кој е автор на неколку кратки и документарни филмови. ЗОРАТА е социјална драма за нужното снаоѓање во борбата за егзистенција на една млада самохранамајка.

АМАНЕТ (Amaneti / The Last Wish) е уште едно дебитантско долгометражно остварување, потпишано од Намик Ајази (Namik Ajazi), со приказна од светот на шпионите во албанската државна безбедност и желбата да се раскаже вистината во таа „игра на искривени огладала“.

ЗАСОЛНИШТЕ МЕЃУ ОБЛАЦИТЕ (Streha mes reve / A Shelter Among The Clouds) е втор игран филм на Роберт Будина (Robert Budina), сестран филмаџија кој се занимава и со филмска продукција и режија, но е присутен и во театарот. Приказната на ЗАСОЛНИШТЕ МЕЃУ ОБЛАЦИТЕ, кој имаше богат и успешен фестивалски живот во Европа и светот, се одвива во милјето на едно мало планинско село во кое муслиманите и христијаните живеле во слога со векови. Главниот јунак, осамениот овчар Бесник е од мешан брак, па драстичните промени во општеството мора да го најде сопствениот пат во животот.

ДЕЛЕГАЦИЈАТА (Delegacioni / The Delegation) е уште еден успешен дебитантски наслов во албанската кинематографија, потпишан од Бујар Алимани (Bujar Alimani), кој важи за еден од најталентираните млади автори. Неговата приказна се одвива во зората на политичко-општествените промени во Албанија на почетокот на деведесеттите години, по падот на комунизмот, и желбата за рехабилитација на политичките затвореници.

На НЕДЕЛАТА НА АЛБАНСКИ ФИЛМ ќе имаме можност да видиме и кратки филмови на уште четири млади надежи на албанската кинематографија: Сокол Керај (Sokol Keraj), Бенарт Лазе (Benart Laze), Фабио Сефери (Fabio Seferi) и Раин Никола (Rain Nikolla).