Со мало внимание може да си помогнеме и да го продолжиме животниот век на производите што брзо фаќаат мувла или скиселуваат. Постојат неколку мали трикови за да се намали количината на храна што оди во ѓубре.

Млечните производи се доста каприциозни и бараат ниска температура за складирање. Ако го задржиме свежото млеко на вратата од фрижидерот, не е ни чудо што се расипува премногу брзо. Треба да биде ставено во најладната точка – и тоа е на дното на фрижидерот. Сирењето лесно се обликува. Тоа е  така затоа што најчестп го чуваме во оригиналнаaтa кутија, во кој е задушено. Помогнете му да дише ставајќи го завиткано во хартија.

Јајцата, како и млекото, не треба да се чуваат на вратата каде што сме навикнати, туку во задниот дел на фрижидерот, каде е најстудено.

Сепак, сосот од домати живее подолго ако го покриете со тенок слој масло. Мастите делуваат како заштитна бариера. Ако сакаме да го користиме сосот, лесно можеме да го отстраниме маслото со лажица.

Месото ќе трае помеѓу 2 и 8 дена во фрижидер, во зависност од неговиот вид. Но, ако не сме сигурни дека ќе го готвиме наскоро, најдобро е да го ставиме во замрзнувач  или да го обариме пред да го зготвиме за да му дадеме уште неколку дена од животот.

Овошјето како што се малини и капини брзо се расипуваат. За да се спречи ова, треба да ги измиеме со мешавина од вода и оцет, да ги исплакнеме, да ги оставиме целосно да се исушат и да ги ставиме во тава на сува хартија.

Зелените салати и спанаќот се исто така расипливи. Спасот од расипувањето е да ги завиткате во кујнска хартија која ја впива вишокот вода, што е предуслов за нивно распаѓање.