Нов Зеланд е единствената земја во светот што досега целосно го елиминираше корона вирусот. Според премиерката Jacасинда Ардерн, оваа цел е постигната од амбиција, но и од страв, бидејќи уште на почетокот на пандемијата беше заклучено дека здравствениот систем нема да може да се справи со прогресивната епидемија, пренесе АП.

Одговорот на Нов Зеланд на појавата на ковид-19 и пандемијата беше меѓу најуспешните во светот, пред Кина, Тајван и Тајланд.

Оваа земја со пет милиони жители имала само 25 смртни случаи кај пациенти со ковид-19 и вкупно 2.100 заразени. А.Н.