Нутриционистичките анти-парови можат да го нарушат функционирањето на гастроинтестиналниот тракт и да предизвикаат тежина во стомакот.
Секој знае дека не сите јадења се компатибилни едни со други. Се покажа дека некои производи го нарушуваат функционирањето на гастроинтестиналниот тракт, предизвикуваат тежина во желудникот, гастритис, формираат токсични соединенија и доведуваат до прекумерна тежина доколку се комбинираат често.

Краставици и домати

Мешани во салата, практично е лишен од витамин Ц. Покрај тоа, доматот е кисел производ, а краставицата е алкална. Ова значи дека додека стомакот лачи киселина за обработка на краставици, доматите веќе го започнуваат процесот на ферментација и затоа добиваме надуеност, и покрај пријатниот вкус.

Месо и компири

Лекарите не препорачуваат јадење на оваа храна заедно, бидејќи алкалите ја неутрализираат киселината, што го нарушува дигестивниот процес и доведува до таложење на токсини како резултат на слабо варената храна.

Риба и јајца

Двете компоненти се протеинска храна што треба да се консумираат одделно или, во екстремни случаи, да се јадат со зеленчук. Честото кршење на ова правило може да доведе до гастритис, хроничен запек, чир на желудник или дури и панкреатит.

Вино и десерти

Под дејство на алкохол, инсулинот почнува поактивно да се произведува во организмот, и ако покрај ова додадете и слатки, тогаш обичните шеќери ќе почнат да се претвораат во маснотии. Можете да послужите сирење или зеленчук со вино – тогаш вашето здравје ќе биде безбедно.    А.Р.