дома Живот Животна средина Осиромашениот ураниум – еколошко воено злосторство

Осиромашениот ураниум – еколошко воено злосторство

380

Група научници упорно бараат од ООН уништувањето на животната средина за време на конфликти да се смета за воено злосторство. Во прилог на тоа говори и долги години забранетиот филм „Смртоносен прав“ на германскиот автор Фридер Вагнер, а кој говори за илјадници меѓу кои и многу деца, загинаа по војната во Босна, како резултат на употребата на осиромашен ураниум.

Бомбардирањето и во Србија и на Косово и употребата на осиромашениот ураниум има своја улога и во појавата на малигни болести во регионот, па и кај нас. Само колку илустрација, Косово доби десет тони осиромашен ураниум од НАТО во 1999 година. Според извештајот на НАТО, 31.000 испуштени ураниумски проектили се доставени до Србија и Црна Гора, испукани се 50.000, НАТО првенствено бомбардираше цели во Косово, таргетирајќи ги тенковски единици, по што има 81 контаминирано место на Косово, девет во Србија и по едно во Црна Гора и Македонија.

Во Србија се проценува дека девет загадени места предизвикале смрт меѓу 10.000 и 18.000 граѓани на нејзината територија во првите десет години по бомбардирањето. Митровица која се смета за најконтаминирана на Косово бројот на заболени од карцином се зголемува за околу 25 проценти секоја година.  Според друг извор, бројот на заболени од рак во Косово е двојно зголемен од бомбардирањето. За ракот, исто така, се вели дека се повеќе го погодуваат децата. „Косово стана„ мало Хирошима ““, вели еден доктор од Приштина.

Има информации и за тешките здравствени последици на италијанските војници кои служеа на Косово. Повеќе од 300 од нив починале 15 години по бомбардирањето на НАТО како резултат на изложеност на осиромашен ураниум, а уште 3.700 се разболеле од истата причина.

Оваа информација ја обезбеди поранешниот италијански пилот, Даниел Ледеро, а сега претседател на здружението „Oservatorio militare“, кое ги претставува жртвите и нивните роднини. Ледеро вели дека „италијанските војници ја немале потребната заштитна опрема“, иако американските војници  биле „облечени како астронаути“. Во 2008 година, италијанската влада формираше фонд од 30 милиони евра за да обезбеди финансиски надомест за војниците кои страдаат од карцином предизвикан од муниција со исцрпен ураниум.

Партијаат на зелените во Косово, попозната како еколошка партија се обидува да го донесе ова прашање пред официјалните институции на Косово, но без никаква корист. Во Србија, Црна Гора и кај нас, се уште никој не расправал за влијанието на осиромашениот ураниум врз животната средина и здравјето на граѓаните. А, уште помалку за иницијативата уништувањето на животната средина за време на конфликти да се смета за воено злосторство.

Зошто деградирањето на животната средина за време на конфликти треба да се смета за воено злосторство, погледнете во забранетиот филм „Смртоносен прав“