Отокот на главата кај новороденчето е минлив и безопасен проблем

58

Отокот на главата на новороденчето е честа појава. Моментот на раѓањето на вашето дете е и магичен и стресен во исто време. Често бебето изгледа поинаку отколку што очекувавте, а тоа може да ги збуни или загрижи родителите. Една од честите причини за загриженост и збунетост кај мајките е обликот и изгледот на главата на новороденчето. Најчесто тоа се минливи и безопасни проблеми и навистина нема причина за грижа.

Што влијае на обликот на главата на новороденчето?
Оваа диспропорција е особено изразена кај предвремено родените и слаби бебиња. Нормално е главата да биде издолжена веднаш по раѓањето. Коските на черепот на новороденчето се меки и не се споени една со друга, што е неопходно за што полесно да помине низ породилниот канал. Многу други фактори можат да влијаат на обликот на главата при раѓање. Како што се предвремено породување, близнаци или повеќекратна бременост, недостаток на амнионска течност.

Бебињата кои за време на бременоста биле поставени карлично имаат специфична форма на глава при раѓањето. И сите изгледаат слично, без разлика дали се родени по природен пат или со царски рез. Лицето е тркалезно, челото е рамно, а главата е издолжена во правец на задниот дел на главата. Во секој случај, обликот на главата ќе се промени во првите неколку недели. Главата ќе добие поправилна форма и полека ќе ја добива формата што му е „дадена“ од гените.
Новороденче не може да ни каже дали нешто боли. Тоа можеме да го заклучиме само индиректно, врз основа на неговото однесување.

Што е подуеност при раѓање и зошто се појавува?
Надуеноста при раѓање е честа појава, па затоа не треба да се смета за патолошка состојба. Иако, според меѓународната класификација на болести и повреди, таа е класифицирана како повреда при раѓање. Тоа е тестен оток на меките ткива на главата во пределот на водечкиот дел од главата. Најчесто на задниот дел од круната, понекогаш повеќе налево или надесно. Кога знаеме дека при минување низ породилниот канал, новороденчето се пробива со главата, појавата на надуеност во предниот дел не треба да изненадува. Почесто се јавува кај големи бебиња. Најчесто постои диспропорција помеѓу обемот на главата и породилниот канал на мајката, кога породувањето трае подолго. Речиси секогаш е присутен кај новороденчињата родени со помош на вакуум. Иако во таа ситуација отокот обично веќе постои пред да се примени вакуумот.
Отокот често се намалува по неколку часа.

Дали го повредува бебето?
Новороденчето не може да ни каже дали нешто го боли. Тоа можеме да го заклучиме само индиректно, врз основа на неговото однесување. Ако е вознемирено, со продолжено врескање и плачење, и ако тешко се смирува. Ова ретко им се случува на бебиња кои имаат само оток на главата при раѓање. Ваквите појави се случуваат почесто кога се поврзани со други повреди при раѓање (цефалхемом, фрактура на клучната коска). Вознемиреноста е присутна само во првите часови по раѓањето. Кога бебето е заедно со својата мајка, нежниот допир, гушкањето и доењето на мајката ќе го утешат и смират новороденчето.

Дали има потреба да се преземе акција?
Отокот понекогаш може да биде многу голем, како испакнатина на главата на бебето, но поминува неверојатно брзо. Често веќе по неколку часа. Во случај на голема подуеност при раѓање (особено по примена на вакуум), може да има лузни на кожата на главата. Лузните брзо зараснуваат и не треба да се мачкаат со никакви креми и масти или специјални заштити. Освен нанесување на средство за дезинфекција првиот – вториот ден додека не почнат да се сушат.

Оток на главата на доенчето
Отекувањето на главата не ја нарушува грижата за бебето или галењето на мама и тато. Контактот кожа на кожа е добредојден.
Отекувањето на главата не ја нарушува грижата за новороденчето, положбата на спиење, ставајќи го на градите. Галење и бакнување на главата. Единствениот проблем е како да се убеди мајката дека нема што да се грижи. И дека отокот ќе помине многу брзо без последици.

Подготви: А.Накова