Фото Text.mk

Пластичните производи за еднократна употреба, вклучувајќи прибор за јадење, чинии и полистиренски чаши, наводно ќе бидат забранети во Англија од владата на Обединетото кралство откако ќе се направат консултации. Тереза Кофи, секретарката за животна средина, е подготвена да ги открие плановите за постепено укинување на предметите и нивна замена со биоразградливи алтернативи во наредните недели, објави „Фајненшл тајмс“.
Како што истакна таа, шкотската и велшката влада веќе презеле слични акции, пренесува „Гардијан“.

Најавата доаѓа откако Одделот за животна средина, храна и рурални прашања (Дефра) одржа јавна консултација за планот за забрана на снабдување со пластични предмети за еднократна употреба и полистиренски контејнери за храна и пијалоци. Ова траеше од ноември 2021 година до февруари оваа година. Пластичните чинии за еднократна употреба, приборот за јадење, стапчињата за балони и чашите од експандиран и екструдиран полистирен, сега може да бидат исфрлени од употреба во обид да се намали загадувањето со пластика.

На крајот од консултациите, како што тврди „Фајненшл тајмс“, забраната била одложена поради хаосот во Вестминстер, но цитирајќи владини инсајдери сега наводно Кофи се подготвува да ја одобри забраната. Владата на ОК ги забрани пластичните сламки за еднократна употреба, стапчиња за мешање и памучни чепкалки за уши во Англија во 2020 година.

„Ние сме решени да одиме понатаму и побрзо за да ги намалиме, реупотребиме и рециклираме повеќе од нашите ресурси со цел да ја трансформираме нашата индустрија за отпад и да ги исполниме нашите обврски во амбициозниот 25-годишен план за животна средина. Клучно е да се намали нашата зависност од пластика за еднократна употреба. Откако веќе ги забранивме сламките за еднократна употреба, стапчиња за мешање и памучни чепкалки за уши и ја прекинавме продажбата на милијарди кеси за еднократна употреба со нашата наплата на пластична кеса, наскоро ќе одговориме на консултациите за дополнителни забрани за пластични чинии, прибор за јадење, стапчиња за балони и чаши од експандиран и екструдиран полистирен“ – изјавил портпаролот на Дефра.