Поранешниот француски претседател Никола Саркози е обвинет за „злосторничко здружување“ како дел од истрагата за либиското финансирање на неговата претседателска кампања во 2007 година, што ја влошува неговата правна состојба бидејќи против него се водат уште два судски процеси.

По четири дена испрашување и повеќе од 40 часа сослушување завршени во понеделникот вечерта, Никола Саркози е обвинет по четврти пат во тој голем случај.

“Најмногу се изненадив кога дознав за новото обвинение. Мојата невиност повторно беше нарушена со одлука што не дава ни најмал доказ за какво било недозволено финансирање”, одговори поранешниот претседател на републиката на Фејсбук.

“На крајот, ќе ја докажам мојата целосна невиност во која ќе ја вложам сета моја решителност и енергија. Неправдата нема да победи”, додаде Саркози.

Уште во март 2018 година, поранешниот шеф на државата беше обвинет за „пасивна корупција, прикривање на проневера на јавни средства и незаконско финансирање на кампањата“. Тој исто така беше ставен под судски надзор.

За време на последното сослушување во јуни 2019 година, Саркози предупреди на „заговор“ против него и се повика на неговиот претседателски имунитет, им замери на судиите за пречекорување на обемот на истрагата и тврдеше дека проневера на јавни средства на странска земја како кривично дело не постои во францускиот закон.

Апелациониот суд во Париз ги отфрли повеќето од овие жалби и речиси целосно ги потврди истрагите покренати пред осум години како дел од аферата.

Во ноември 2016 година, бизнисменот Зиад Такиедин, еден од обвинетите во аферата, кој е во бегство по друга пресуда во јуни, на второто судење рече дека им предал пет милиони евра на тогашниот министер за внатрешни работи Саркози и неговиот шеф на канцеларијата, Клод Геант.

Покрај случајот, кој сè уште е под истрага, на поранешниот шеф на државата ќе му се суди од 23 ноември до 10 декември и за „корупција“ во афера наречена „прислушување“, бидејќи тој е осомничен дека се обидел да го поткупи судијата Гилберт Азиберт со неговиот адвокат Тиери Херцог.

На Саркози ќе му се суди и од 17 март до 15 април 2021 година за незаконско финансирање на неговата втора претседателска кампања во 2012 година, како дел од аферата „Бигмалион“, каде што е обвинет за преголемо трошење за време на кампањата. А.Н.