Специјален известувач од Бон за НЕА.
Специјален известувач од Бон за НЕА.

Лидерите од широк спектар на сектори се собраа во петокот на COP23 денот на енергија да објават нов сет на иницијативи за транзиција кон обновливите извори на енергија и да покажат дека поамбициозниот развој на чиста енергија брзо може да стане пообемен дел од националните планови за климата понесени под Парискиот договор.
“Со опаѓање на цената на технологиите за обновлива енергија и складирање, како и поголемо разбирање за тоа како да се постави табелата на политики за почист енергетски микс и поинтегрирано планирање на енергијата, прашањето пред носителите на одлуки е, зошто да чекате?”, рече Рејчел Кајт, специјален претставник на генералниот секретар на ОН и извршен директор на Одржлива енергија за сите.
Успешните приказни, акциите и новите обврски споделени за време на Денот на енергијата на конференцијата COP23 на ОН за климатските промени од бизниси, држави, градови и земји со напредни идеи, продолжуваат да покажуваат амбиција да се осигура дека транзицијата кон чиста енергија не е само тековна, туку е неповратна.
“Нашата заложба никој да не остане заборавен е критична компонента на Парискиот договор. Енергетската транзиција како што можеме да видиме е во тек и мора да биде транзиција кон енергетски системи низ целиот свет кои обезбедуваат одржлива енергија за сите”, рече г-ѓа Кајт.
“Ова значи поставување на енергетската ефикасност на пво место, и со „ласерски“ фокус да се стави крај на енергетската сиромаштија и да се користи револуцијата на обновлива енергија за да се постигне универзален пристап и намалување на нивото на емисии. Со секоја година, на секојa COP, здравствените и економските влијанија од загадувањето со јаглерод се подобро документирани како и научните факти за она што нè очекува, ако продолжиме на нашиот сегашен пат, се таложат”, рече таа.
Аднан З. Амин, генерален директор на Меѓународната агенција за обновлива енергија (ИРЕНА), рече: “Две третини од глобалните емисии на стакленички гасови произлегуваат од производството и користењето на енергија, што го става енергискиот сектор на врвот и во центар на глобалните напори за борба против климатските промени. Нашата анализа покажува дека обновливите енергии и енергетската ефикасност заедно можат да обезбедат над 90 проценти од ублажувањето што е потребно во енергетскиот систем до 2050 година за да се постигнат амбициите на Парискиот договор, истовремено зајакнувајќи ја економијата, создавајќи работни места и подобрување на човековото здравје и благосостојба.”
“Имаме голем, неискористен и достапен обновлив енергетски потенцијал кој чека да се развие. Ревидирањето на национално определените придонеси им дава можност на земјите да разгледаат како да го соберат овој потенцијал, не само за ублажување, туку и во поглед на повеќекратните социо-економски придобивки од обновливите извори, исто така и за адаптација “, рече г-динот Амин.
Фатих Бирол, извршен директор на Меѓународната агенција за енергија (ИЕА), рече: “Транзицијата на енергетскиот сектор во следните децении ќе биде од клучно значење за исполнување на заедничките климатски и одржливи развојни цели. Распространетите активности од страна на владите и приватниот сектор помогнаа да се задржат глобалните емисии поврзани со енергијата во последните три години. Нашата анализа покажува дека можеме да ги исполниме климатските цели, а истовремено да постигнеме енергетски пристап и подобрување на животната средина “.
Централната цел на Парискиот договор е да го задржи просечниот глобален раст на температурата под 2 Целзиусови степени и што е можно поблиску до 1,5 степени. Околу еден степен од тој пораст веќе се случи, нагласувајќи ја итноста да се напредува многу подалеку и побрзо со глобалната трансформација кон чиста енергија.
Денот на енергија е организиран од Климатската група, ИЕА, ИРЕНА и Одржлива енергија за сите ((SEforALL), како дел од серија тематски денови што се одржуваат под покровителство на Партнерството Маракеш.
ИРЕНА веќе објави нов извештај “Неискористен потенцијал за климатски мерки: Обновлива енергија во национално определени придонеси”, во кој се утврдува дека компонентите на обновливите извори на енергија на тековните национални климатски планови заостануваат зад трендовите на распоредување, националните енергетски цели и економичноста потенцијал за забрзано распоредување. Извештајот сугерира дека има значителен простор за земјите да можат ефективно да ги зголемат амбициите за обновлива енергија утврдени во нивните НДЦ, така што ќе бидат усогласени со долгорочните цели на Парискиот договор.
Климатската група ги објави новите членови на својата неодамна лансирана EV100 кампања, нова глобална иницијатива за електричен транспорт со цел да ги направи електричните возила “ново нормално”. Кампањата е дизајнирана да ја искористи глобалната деловна моќ за купување за да го забрза развојот на електрични возила и инфраструктура и да ги адресира зголемените глобални емисии во транспортот.
13 земји и Меѓународната агенција за енергетика на 7-ми ноември го објавија почетокот на програмата “ИЕА за чиста енергија”, нов повеќегодишен план од 30 милиони евра за поддршка на транзициите на чиста енергија низ светот. Поддржан од земјите-членки на ИЕА, посветени на промовирање на развојот на чиста енергија, оваа нова програма ќе ја искористи уникатната енергетска експертиза на ИЕА во сите горива и технологии за да помогне во забрзувањето на глобалните транзиции на чиста енергија, особено во големите економии во развој.