Ѓорѓе Балашевиќ Фото Зоран Лончаревиќ

Ѓорѓе Балашевиќ, поет и текстописец, почина на 67-годишна возраст. „Панонскиот морнар“, како што го нарекуваа поради неговиот истоимен албум, но и затоа што потекнува од Војводина, беше една од најпопуларните медиумски личности сакани од цела Југославија, особено во осумдесеттите години.

Ѓорѓе Балашевиќ е роден во 1953 година во Нови Сад, во семејството на таткото Јован Балашевиќ и Вероника Доленец. Балашевиќ порасна и живееше во Нови Сад, а започна да пишува песни во основно училиште. Студирал географија, но се посветил на музиката.

Тој се приклучи на групата „Жетва“ во 1977 година, со која истата година ја сними хит-песната „У раздељак те љубим“ и го постигна својот прв успех. Синглот беше продаден во повеќе од 180.000 примероци, што беше голем успех според југословенските стандарди.

Следната година заедно со Верица Тодоровиќ ја основа групата „Рани мраз“ со која настапи на фестивалот во Опатија, со песната „Прва љубав“. Во текот на таа година, тој сними неколку хит песни и постигна големи тиражи со нив и доживеа целосна афирмација.

Пред снимањето на песната „Рачунајте на нас“, им се придружија и поранешните членови на групата „Сунцокрет“, Билјана Крстиќ и Бора Ѓорѓевиќ. Песната стана многу популарна и претставуваше своевидна химна на генерацијата.

По само два месеци соработка, Ѓорѓевиќ ја напушти групата и ја формираше групата „Рибља чорба“. Верица Тодоровиќ исто така ја напушти групата, па Билјана и Ѓорѓе го снимија првиот албум на „Рани мраз“ – „Мојој мами уместо матурске слике у излогу“.

На фестивалот во Сплит во 1979 година, Ѓорѓе Балашевиќ ја освои првата награда со песната „Панонски морнар“, која стана негов прекар во медиумите. Потоа започнува големиот пораст на популарноста на овој текстописец.

Во текот на 1980 година, тој служеше на ЈНА во Загреб и Пожаревац, каде ја снимаше ТВ серијата Војници. На крајот на годината излезе албумот „Одлази циркус“, последниот албум на групата „Рани мраз“. Албумот го потврди статусот на Балашевиќ и донесе хитови како „Прича о Васи Ладачком“ и „Животот је море“.

На почетокот на 1982 година ја започна својата соло кариера со албумот „Пуб“, со кој забележа забележителен успех. Во ТВ серијата „Поп Ќира и поп Спира“, тој ја толкува значајната улога на берберот Шаца.

Следеше успешни албуми и концерти, што му донесе слава и статус на една од најголемите sвезди на поранешна Југославија. Тој издаде вкупно 12 соло албуми, на кои имаше бројни хитови како „Не ломите ми багрење“, „Провинцијалка“, „Свирајте ми јесен стиже дуњо моја“ и други.

Автор е на четири романи, има глумено во 10 играни или ТВ филмови и серии, меѓу кои се „Полетарац“, „Војници“, „Поп Ќира и поп Спира“, „Специјална редакција“.

Тој беше оженет со Оливера со која имаше три деца. А.Р.