Имунитетот, т.е., способноста на нашето тело да спречи и да се бори против инфекции, е под влијание на генетиката, но воопшто и од нашиот животен стил. Имунитетот е многу полесен за губење отколку што може да се добие, па затоа е неопходно да се работи на зајакнување во текот на целата година, за да можеме да ги поминеме зимата и сезоната на студ и грип со што е можно помалку здравствени проблеми.

Да се ​​јаде доволно витамини и минерали, да се прошетате редовно и да се избегнуваар задимени и затруени простории ќе го зајакнат вашиот имунитет и ќе го намалат ризикот од настинка и грип. Сепак, има многу што можеме да сториме за зајакнување на телото.

Суво овошје и замрзнат зеленчук

Најдобро би било да се откажеме, а тоа не е ниту тешко ниту скапо како што мислат сите,  од традиционална зимска исхрана, што подразбира јадење големи количини масна и силна храна. На пазарите и во супермаркетите има доволно свежо овошје и зеленчук што треба да се јаде што е можно почесто за да ги задоволиме потребите на организмот за витамини и минерали. Секојдневно треба да јадете јаболка, агруми и свеж зеленчук, кои исто така можат да бидат заменети со замрзнато. Сушеното овошје, како сливи, смокви и грозје, е ризница на основните минерали, тврдат лекарите.
Веќе многу години, за време на студените денови, кај нас потрошувачка на витамински препарати драматично се зголемува, што не е секогаш добро.

Витамините од овошјето и зеленчукот се подобри од вештачките витамини затоа што со нив не можете да се предозирате. Ако веќе земате витамински додатоци, консултирајте се со вашиот лекар.

Покрај тешката храна, голем предизвик за здравјето во овој период на карантин е фактот дека малку се движиме и многу време  поминуваме во затворена просторија.

Но, и покрај тоа што ја сакаме топлината , температурата во станот не треба да надминува 19 степени. Сувиот воздух и седењето до извор на топлина предизвикуваат отекување на мукозните мембрани на дишните патишта, што ги прави повеќе подложни на алергени, бактерии и вируси. Исушената слузница ја губи еластичноста и нејзините микроорганизми се развиваат побрзо. Намалената влажност на воздухот кај здравите лица предизвикува раздразлива кашлица и засипнатост, како и напади на гушење кај астматичари и пациенти со хроничен бронхитис.

Ал.Н.