На иницијатива на Операта на Српскиот народен театар од Нови Сад, уметниците на овој театар ќе се придружат со неколку хорови од Кина, филхармонија од Италија и опеа и балет од Турција.
Концертот, симболично наречен „Заедно дистанцирани“, ќе го води италијанскиот диригент Андреас Солинас, пренесува РТС.
После поединечно претставување на музичките институции од сите четири држави, уметниците од Србија, Кина, Италија и Турција ќе ја изведат „Одата на радоста“ на Лудвиг ван Бетовен заедно во 21 часот, за да ја одбележат 250-годишнината од раѓањето на големиот композитор.

Концертот може да го следите тука:

Н.С.