Микроорганизмите се сè поотпорни на лекови и тој проблем може да стане извор на нова пандемија, со сериозни последици врз здравјето на луѓето, земјоделско-прехранбените системи и економијата, предупреди Агенцијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО). Микроорганизмите стануваат поотпорни на лекови, а процесот се забрзува со зголемената употреба на средства за нивно уништување кај луѓето, животните и земјоделските култури, според ФАО по повод Светската недела на свеста, која се слави од 18 до 24 ноември.

Патогените микроорганизми стануваат сè потешки за лекување

– Најмалку 700.000 луѓе годишно умираат од заразни болести на респираторниот тракт, уринарниот систем и од сексуално преносливи болести, кои се потешко се лекуваат поради отпорност на лекови – потсетува агенцијата на ООН во својот извештај каде главен акцен е ставен на тоа дека отпорноста на лекови е се поприсутна во земјоделството системи за храна и ја загрозува глобалната безбедност на храната. Отпорноста на лекови на микроорганизми е една од глобалните закани, потенцијално поопасна од коронавирусот, според ФАО.

Дури и најсилните антибактериски лекови веќе не работат

– Во целиот свет, луѓето, животните и растенијата веќе умираат од инфекции кои не можат да се лекуваат дури и со најсилните антибактериски лекови. Доколку не се реши проблемот со отпорност на лекови на микроорганизми, следната пандемија со која ќе се соочиме може да биде бактериска и многу по смртоносна, поради лекови што веќе не работат – изјави заменик генералниот директор на ФАО, Марија Хелена Семедо.

Секторот за храна и земјоделство има клучна улога во решавањето на овој проблем бидејќи во многу делови на светот, антибактериските агенси се користат многу повеќе во сточарството отколку во заштитата на здравјето на луѓето. Процесот го засилува силниот раст на побарувачката за храна како резултат на растечката човечка популација, а научниците не се во состојба да го следат чекорот и развиваат нови лекови со иста брзина. Затоа глобалниот систем на храна, безбедноста на храната, здравствените системи и економијата се во опасност, се истакнува во извештајот на Агенцијата за храна и земјоделство на ООН и се додава дека на 23 ноември се формирал тим експерти, вклучително земјоделци, ветеринари, епидемиолози и научници. земјоделски сектор и политика, насочени кон посоодветна употреба на антибактериски агенси и поефикасна превенција од болести.

Во меѓувреме, ФАО им предлага на земјоделците и учесниците во синџирот на храна темелно да ги мијат рацете, облеката и обувките и работните површини пред и по контактот со животни и со производи. Тие исто така мора да се грижат за здравјето на животните, кои треба да живеат без стрес. Исто така, важни се чистата вода, добра храна за животни, кои треба да се чуваат суви и заштитени од глодари, птици, бубачки и други животни кои можат да пренесат бактерии.

Н.Д.