124 милиони живи микроорганизми се пренесуваат само преку едно ракување. Ова покажува анализата на британските научници од Институтот за биолошки и еколошки истражувања на универзитетот Абрисворт. Доколку ракувањето трае подолго, тој број би достигнал 200 милиони.

За споредба, микробиолозите посочуваат дека околу т.н. 55 милиони бактерии можат да се разменуваат преку таканаречениот поздрав  „да пукне“, а околу 7 милиони преку ракување.

Валканите раце се причина за четвртина од нашите добро познати болести – респираторни инфекции, гастроинтестинални нарушувања, итн. Затоа, миењето на рацете се препорачува по секој контакт со сомнителни површини како тоалет, рачки во јавниот превоз, како и во контакт со животни.
По повод новиот коронавирус, здравствените експерти препорачуваат да се пратикува строга хигиена со миење раце со сапун најмалку 20 пати на ден во редовни интервали. Употребата на средства за дезинфекција, која што честопати се користи во канцелариите, не е доволна. Задолжително е да ги миете рацете најмалку 30 секунди.