дома Живот Раси на кучиња за кои знаеме малку или ништо

Раси на кучиња за кои знаеме малку или ништо

499

Списанието HOLA претставuva осум раси на скоро непознати кучиња, од кои за некои сте навистина среќни ако ги сретнете. Некои од нив се категоризираат како светско културно наследство, а други имаат … шест прсти. Погледнете ги расите на кучиња за кои се знае многу малку или апсолутно ништо, но се одличeн избор за домашни миленичиња.

Муди

Ова куче е унгарски овчар, но сигурно никогаш не сте го виделе. Интеерсна работа за оваа раса е нејзината опашка – кратка, како да е отсечена уште при раѓање. Тоа е силно, агилно животно и многу приврзано за семејството. Посветен на неговиот сопственик, тој сака да се покорува и неговиот тренинг е лесен. Секако, мора да вежбате многу затоа што нивното ниво на енергија е високо. Во спротивно, може да развие проблеми во однесувањето.

Отерхаунд –Денес е ретко куче и всушност е заштитена раса поради неколкуте преостанати примероци. Одгледуван за лов во вода, тој во суштина е одличен пливач, иако сака да дреме и на копно. Неговиот темперамент е многу избалансиран, пријателски расположен и идеален за живот со деца.

Асауак –Ова е вид на алга – овие кучиња се агилни, одлични тркачи и одлични ловџии. Сепак, ова не е единствената функција на оваа раса на кучиња – се користат и за заштита на номадите во Сахел во Африка. Затоа, тој е верен пес, добар заштитник, иако резервиран и далеку од странци.

 

Тајландски риџбек или тајландско грбаво куче –Оваа раса на кучиња се одгледува за лов. Ова е многу стара и малку позната раса на кучиња. Сепак, токму заради својата посебна фигура и витален карактер, кучето со тајландско потекло добива се поголема популарност и многу семејства го избираат за домашно милениче затоа што е добар придружник и со добро здравје.

Лундехунд – Веројатно никогаш не сте чуле за ова куче со норвешко потекло. Сепак, тоа е една од најстарите раси и исто така најчудната. Тој има шест прсти на нозе! Се користат за лов на птици, а пронајдени се на брегот на Норвешка. Благодарение на оваа мисија, тие развиваат вештини за искачување по стрмни карпи. Ова може е причината што имаат шест прста.

Перуанско виринго – Ова е уште една од најмалку познатите раси во светот, иако е високо ценето животно во земјата на потекло – Перу. Всушност, расата е призната како културно наследство на Перу. Недостатокот на крзно е нејзината најистакната карактеристика. Перуанското виринго се животни што се чуваат како домашни миленици. Карактерот им е многу благ и тие се одлично друштво за деца.

Лагото Ромањоло – Ова е италијанска раса на кучиња. Неговото име потекнува од Емилија-Ромања – регион лоциран во северна Италија. Главната функција на оваа раса е да најде тартуфи, па ако го сакате овој деликатес, ова е вашата раса. Сепак, станаа „домашни“ кучиња поради нивниот избалансиран карактер, интелигенција и разноврсни вештини.

Шведски валдхаунд – Со потекло од Шведска, ова е раса на кучиња Шпиц и многу слична на корги, раса на кучиња одгледувана од Елизабета Втора. Ова е малку познат тип на куче и има ограничен број. Всушност, тоа е скоро истребен вид. Неколкуте други се високо ценети од нивните сопственици бидејќи се многу приврзани за нив.

Ал.Н.