Досегашниот претседател на Соединетите Американски Држави, Доналд Трамп, во моментите на незавршено броење на гласови изјави дека се сомнева во броењето на гласови во места каде Бајден има првично водство и ќе се обрати до Високиот Суд за решавање на тоа. Оваа изјава е без преседан во досегашните претседателски избори велат Познавачите на состојбите со избори во САД дека оваа изјава иако кажана со намера да се потврди неговата победа, дава проекција за сомнеж во легалноста на изборите на одредени гласачки места (држави), сооглед на тоа дека е дадена за време на недовршено броење на сите гласови. Неговите поддржувачи оваа изјава ја оправдуваат со стрес во 2 часот по полноќ. Изјавата на Бајден беше кратка: „Мислам дека победувам“.  Ф. С.