Вечерва, среда 22 февруари 2022 година, Сашо Поповски Трио го објави спотот за композиција „Kom Dipsan“ од неговиот албум „Fallen Land“ SJF Records (Skopje Jazz Festival Label) со Иван Бејков и Виктор Филиповски.

Албумот може да се преслуша тука.

По оваа песна дефинитивно во најава влегува и новиот албум „Чекори“ кој ќе излезе оваа есен!
Но пред тоа да се потсетиме на последниот албум и дел од рецензиите за истиот:

„Fallen land е албум во кој можеме да го најдеме најдоброто од душата на Балканот, а Поповски наоѓа една поцентрална димензија која најдобро ги истакнува неговите композиторски и извршни способности. Ритмите и хармониците не познаваат граници. Балканскиот џез има модерна душа“. – Марио Фераиоли, Џез во семејството, Италија.
*
„Карактеристиката за седумте композиции на гитаристот и композитор Сашо Поповски на Fallen Land е емотивна нишка која се провлекува низ претежно интроспективните, уметнички изведени изведби и ги прави нумерите кохерентни.“ – Ненад Георгиевски, Сè за Џез.
*
„Музика со многу емоции и сугестии. Ќе ве врати во минатото како стара црно-бела фотографија. Но, од друга страна, ќе ја отвори и вратата кон иднината преку своето носталгично патување. “ – Симоне Губиоти, џез во Европа.
*
„Машки џез со полен од момче. Музиката на Поповски е од сосема поинаков балкански свет, далеку е од животински ритми и танцови немири. Нејзините атрибути се чиста линија, фантазија, сонливо, филмско расположение и ориентални орнаменти, кои често им даваат на песните мистичен шмек“. – Јан Хочек, Џез Порт, Чешка.

Корекција на боја Даниел Ѓурчиновски