Фото: Pexels free photos

Секоја година, на 25 мај, светот се собира за да го одбележи Меѓународниот ден на исчезнатите деца, ден посветен на подигање на свеста за алармантното прашање на исчезнатите деца и да им понуди надеж на нивните семејства. На овој ден, мрежата „Исчезнати деца Европа“(Missing Children Europe) ги повикува ЕУ и земјите-членки на акција за борба против онлајн предаторство – груминг што доведува до исчезнување и за да се обезбеди континуитет на телефонските линии 116000 кои ги поддржуваат исчезнатите деца и нивните семејства.

Оваа година е 40-тото одбележување на Меѓународниот ден на исчезнатите деца, кој започна како ден на следење и сега ги истакнува напорите на оние кои работат да ги вратат нашите исчезнати деца дома и потребата за континуирана акција и соработка од поединци, агенциите за спроведување на законот и владите.

Бројките се неверојатни и бараат итно внимание, посочуваат од мрежата. Во Европа, неверојатни 250.000 деца се пријавуваат како исчезнати годишно – тоа е еквивалентно на исчезнување на едно дете на секои две минути. Само во 2022 година, европската телефонска линија 116000 посветена на исчезнатите деца доби 70.855 точки за контакт во врска со 6.668 случаи. Поголемиот дел од овие инциденти се однесуваат на деца кои побегнале, што претставува 66% од новите пријавени случаи. Дополнително, 24% вклучувале киднапирања од родители, додека мал, но значителен дел, 3%, вклучувал исчезнати деца во миграција (Извештај за слики и трендови 2022 година).

Но, зад секоја статистика се крие потресна приказна за исчезнато дете, оставајќи големо влијание врз нивните семејства и заедници. Среде овој предизвикувачки пејзаж, 116000 телефонски линии се појавија како витален спас за оние на кои им е потребна. Овие телефонски линии, управувани од невладините организации-членки во мрежата на Исчезнатите деца Европа, стојат како светилник на надеж, нудејќи клучна поддршка и помош на семејствата и децата кои се соочуваат со незамисливото. Достапни 24/7, телефонските линии нудат широк спектар на услуги, вклучувајќи поддршка за ментално здравје, правен совет и социјални ресурси, обезбедувајќи ниту едно семејство или дете да не се чувствува осамено на своето патување.

Еден извонреден пример за влијанието на 116000 телефонски линии го имаа минатата година, е нивната улога во контекст на војната во Украина. Жешките линии се покажаа како суштински и ефективни во пронаоѓањето на исчезнатите украински деца благодарение на нивната прекугранична координација. Друго прашање во кое е активна мрежата на „Исчезнати деца Европа“ е нејзиното истражување и застапување за борба против растечкиот феномен на онлајн груминг, за кој телефонските линии известуваат дека се повеќе станува фактор за исчезнување на децата.

„Исчезнати деца Европа“ ги повикува поединците, организациите и властите да им се придружат на своите членови во поддршка на причината за исчезнатите деца и да се борат против феноменот на груминг. „Ги повикуваме земјите-членки и Европската унија да преземат одговорност за гарантирање на благосостојбата на децата. Оваа година, имаме извонредна можност да го одобриме законодавството на ЕУ што може да се бори против сексуалната злоупотреба на деца онлајн. На подолг рок, доследно финансирање, вклучително и за градење капацитети и развој на онлајн пристап до услугите на телефонската линија се од клучно значење за подобрување и подобрување на ефективноста на телефонските линии за исчезнати деца 116000.

Според податоците на