дома Наше Бебе Сколиозата најчесто се открива кај деца кога тргнуваат на училиште

Сколиозата најчесто се открива кај деца кога тргнуваат на училиште

Овој тип на 'рбетниот деформитет генерално нема никаква врска со тешки ранци или долго седење. Главниот фактор на ризик е нешто друго

175

Сколиозата е деформација на ‘рбетот со искривување на едната или на двете страни и се јавува релативно често кај деца. Порано се откриваше во повеќето случаи на возраст од 10 до 12 години, а денес инструкциите за физиoтерапевт честопати се добиваат по систематски преглед за запишување во прво одделение, каде што на децата им се дијагностицира лошо држење на телото. За среќа, со постојаност, упорност, малку строгост на родителите и многу вежбање, овој здравствен проблем може да се реши.

Важно е да се открие деформацијата на време
Иако секој од нас може да забележи лошо држење на детето, не би било лошо да го замолите неговиот педијатар да обрне внимание на ‘рбетот за време на редовните прегледи. Доколку се детектираат деформитети на време, пред детето да започне со училиште или пред период на интензивен, брз раст, може да се спречат потешки форми на сколиоза.
Вообичаени знаци на оваа болест вклучуваат свиткани рамења, едното или обете, слабо држење на главата или неправилно одење, но може да бидат и отсутни, така што деформитетите се откриваат доцна. Ова е особено проблематично кога детето ќе наполни 10 или 12 години, бидејќи не се појавува пред своите родители без маица, па затоа е тешко да се види држењето на телото.

Причината е непозната и нема превенција
Физијатрите нагласуваат дека во повеќето случаи, сколиозата нема позната причина, и честопати нема соодветна, стопроцентна ефикасна превенција. Овој вид на деформација на ‘рбетниот столб генерално нема никаква врска со тешки ранци или долго седење, но познато е дека децата кои имаат развиени стомачни мускули и редовна физичка активност сепак имаат поретко проблеми.

Генетиката има улога
Сколиозата се пренесува од генерација на генерација и генетиката е многу одговорна за тоа. Сепак, фактот дека тие не знаат дека нивните роднини имале некои деформации на ‘рбетот, не значи дека не било, бидејќи неговиот опсег може да биде многу голем. Од оние благи форми кои не се забележуваат, до тешките форми кои го отежнуваат секојдневието, постои голема разлика, но сите тие спаѓаат во истата дијагноза. Се разбира, секогаш постои можност вашето дете да биде првото во семејството да ја развие оваа состојба.   Ал.Н.