Словенечката влада го стопираше воведувањето на 5G технологија. Како што наведуваат медиумите во регионот, владата ја тргнала од дневен ред стратегијата на регулаторната агенција АКОС за распоредување фреквентен спектар за 5G од агендата на предлог на министерот за администрација, Руди Медвед.

Тој за словенечките медиуми изјави дека „прашањата за штетноста на технологијата 5G се легитимни“, пренесува „SEEbiz“.

Словенија е првата земја во светот која со Устав ја заштити водата како човечко право и јавно добро, со што се осигура нејзините извори на вода за пиење, како можеби најважниот стратешки ресурс, да останат национално добро.

Со одложувањето на дебатата за одобрување на фреквенцискиот спектар за 5G додека не бидат истражени ефектите на технологијата врз луѓето и животната средина, направен е понатамошен чекор во заштитата на здравјето и зачувувањето на природата, пренесуваат медиумите. А.Р.