Словенија продолжува да бележи рекорден број на нови инфекции со коронавирус, со 14.206 нови случаи потврдени во последните 24 часа, а петтиот бран на епидемијата на вирусот Омикрон го оптоварува болничкиот систем, при што 20 отсто остануваат дома.

„Во некои болници, 20 отсто од вработените се веќе на боледување, а омикрон предизвикува слични проблеми во лабораториите и другите установи“, рече Роберт Карота, државен секретар во Министерството за здравство, задолжен за координација на болниците и прераспоредувањето персонал во епидемијата.

Според него, омикрон станал доминантен во Словенија во средината на јануари и се шири се повеќе и дури сега „покажува заби“, а за одржување на болничкиот систем е исто толку опасен како и варијантата делта поради големото ширење кај населението, иако предизвикува поблаги симптоми.

Како што соопшти во четвртокот Националниот институт за јавно здравје (НИЈЗ), во земјата во последните 24 часа се потврдени 14.206 нови инфекции со 19.707 ПЦР тестови, а 72,1 отсто биле позитивни.

Бројот на новооткриени инфекции е помал во однос на претходниот ден, кога имаше рекордни речиси 17,5 илјади, но трендот е сепак многу загрижувачки бидејќи пред повеќе од една недела се регистрирани 3912 нови инфекции.

Седумдневниот просек на зарази во еден ден со новите податоци се зголеми на 12.415 случаи, а 14-дневната инциденца на сто илјади жители на 6.815 заболени, додека вкупно 57,3 отсто од населението се вакцинирани.

Од 12 смртни случаи за 24 часа, вкупниот број на смртни случаи меѓу заразените од избувнувањето се искачи на 5.825. А.Р.