Постојат домашни растенија кои ботаничарите, па дури и експертите за фенг шуи силно препорачуваат да ги имаме во нашите домови или канцеларии. Трите најефикасни природни „чистачи“ на воздухот од токсини се англискиот бршлен, палмата од бамбус и спатифилумот.

Англискиот бршлен е шампион меѓу домашните растенија во чистењето на затворените простории од јаглерод диоксид. „Паметниот“ бршлен има уште едно важно и ретко својство: тој е природен сорбент и го чисти воздухот од соли од тешки метали, токсини и формалдехид. Особено е корисно да си купат вакво растение оние кои живеат во близина на фреквентни улици, на долните катови на станбени згради или во подруми.

Бамбусовата палма (хамедореја) ќе ви се заблагодари само за фактот што му е доделено место каде сонцето ќе светне на него неколку часа на ден. Наводнување на бамбусовата палма е често непотребно. Но, ова скромно растение совршено го чисти воздухот. Поставете го смело до компјутерот – и ќе ги намали штетите од електромагнетното зрачење.

Убавиот и аристократски спатифилум „не бега“ од какво било мало дело. Безмилосно се бори против домашните и индустриските токсини, брзо апсорбира испарувања на амонијак, ацетон, етанол и бензин. Идеална опција е да купите спатифил за вашиот нов стан или куќа или во дом по реновирање. Ниту едно домашно растение не може да се справи со штетни хемикалии побрзо отколку што тоа го прави спатифилумот.

А.Н.