Само со 40 минути на ден вежбање се подобрува расположението, крева енергија, се регулира спиењето и нè прави поотпорни на стресни ситуации.

За жал, стресот е секојдневен дел од животот на повеќето луѓе. Тоа е почетна капсула за многу болести и виновник за нарушеното здравје. Затоа, многу е важно да се најде издувен вентил за ослободување од стресот, кој, ако трае подолго време, станува хроничен.

Д-р Ли Лагос, психолог и автор на книгата „Срце, здив и ум“, објаснува што стресот му прави на нашето тело и како вежбите за дишење помагаат во борбата против стресот, пренесува „Стил“.

„Дланки кои се потат и забрзано чукање на срцето се едни од најчестите физички реакции на стрес, а добрата вест е што можеме да ги контролираме сите несакани ефекти со дишење“, вели таа, додавајќи дека прво мора да разбереме што стресот физиолошки создава во нашето тело.

“Пулсот скока, а мозокот добива сигнал дека телото тргнува или во одбрана или во бегство. Мускулите се стегаат повеќе и ја ослабуваат нашата способност за донесување одлуки. Се менува и варијабилноста на срцевиот ритам (ХРВ), односно времето помеѓу едно и друго отчукување на срцето се намалува “, објаснува Лагос за „Shape“.

Таа неодамна, заедно со истражувачите од Универзитетот Рутгерс, откри дека правилното дишење дваесет минути може значително да го ублажи стресот, да ги намали пулсот и крвниот притисок и да го подобри гореспоменатиот ХРВ.

Повеќето луѓе вдишуваат четири секунди и издишуваат шест секунди, без пауза помеѓу нив.

Дишете со таа брзина две минути (поставете тајмер), така што прво ќе вдишете низ носот, а потоа издишете низ стегнати усни, како да дувате врело јадење.

Додека одбројувате во главата четири секунди за вдишување и шест секунди за издишување, фокусирајте се на протокот на воздух што влегува низ носот и излегува преку устата.

„Вежбајте такво дишење 20 минути двапати на ден и отчукувањата на срцето ќе се намалат, што значи дека вашето срце повеќе нема да се напрега, поради што е веднаш и поздраво“, вели Лагос.

Како што вели таа, кога срцето не работи под оптоварување, можеме да се справиме со истото ниво на физичка активност, но со многу помалку напор.

Дали оваа вежба му помага на нашиот мозок?

Одговорот е да! По само 20 минути вежбање, повеќе кислород и крв доаѓаат во мозокот.

„Брзо ќе забележите поголема концентрација и подобро внимание и ќе носите пообјективни одлуки“, заклучува Лагос.

На тој начин, како што старееме, нашиот мозок ќе остане во добра форма подолго.

И токму тоа е фокусот на следното истражување на д-р Лагос и тим истражувачи од универзитетот Рутгерс во Њу Џерси. А.Н.