дома Кујна Со концерт во Филхармонија, Дино Имери слави 10 години успешна кариера

Со концерт во Филхармонија, Дино Имери слави 10 години успешна кариера

71
На 11 декември во големата сала на Македонската филхармонијанашиот пијанист Дино Имери ќе одбележизначаен јубилеј – 10 години уметничка кариера.
Специјални гости на концертот ќе бидат Влатко СтефановскиБлагој НацоскиКамерниот оркестар на МММи Дијана Имери Илкоска како диригентБојан ИлкоскиМарија ЈакимовскаБогдана БушевскаБиљанаЈосифовИнес НеделковскаАди Имери и Ивана Коцевска а водител ќе биде Јана Серафимовска.
На концертот ќе бидат изведени дела од класичниот репертоар како РавелПјацолаДворжакДоплерно иавторската композиција на Имери “Сон” напишана за Благој Нацоскидело од Дамир Имерикако и многудруги специјални изненадувања.
– „Програмата е конципирана така да ја прикаже разноликоста на мојата дејност низ овие десетина годиниасо тоа да биде и допадлива на присутната публикаСекој гостин си носи свој различен печаткако и својаисторија во взаемната соработка со менеЧест ми е што ќе ја делам сцената со овие врвни уметници и штосите без исклучок со задоволство ја прифатија мојата покана„ – вели Дино Имери.
ИнакуДино Имери (1990) се смета за еден од најреномираните македонски пијанисти на новата генерацијакласични музичариСвоето образование го стекнува работејќи со профЉудмила Романова и профБорисРоманов (во чија класа и дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје со Cum Laude), како и сопрофСимон Трпческиво чија класа магистрира на само 22-годишна возраст со просек 10 и со почести Cum Laude. Во својата досегашна дејност.
Имери имал многубројни настапи во Македонијано и во странствоЗагреб (отворање на циклусПијанофортисимо“, спектакуларен концерт што поминува со 4 биса по редовната програма), соСтразбуршкиот филхармониски оркестар (француска премиера на Концертот за пијано и оркестар од ДамирИмери), со Софискиот филхармониски оркестар (со изведба на Концертот бр. 3 од Сергеј Рахмањинов), нафестивали во ФранцијаПриштинаАвстрија… Дино Имери се вбројува во десетте најдобри европскипијанисти според ранглистата на
Третиот европски пијанонатпревар одржан во НормандијаФранцијаа еднакво успешен во својата родназемјаво 2013 година се здобива со највисокото домашно признание за класична музика – наградатаВиртуози“ во категоријата „Млад музички уметник“.
Во 2015 година го добива признанието Лауреат на Фондацијата „Томислав
Зографски“, доделена од истоимената фондација за промоција на македонските композитори во земјата и востранствоВо 2010 годинаДино Имери потпиша двегодишен договор со Европската пијанопрограма –проект што му ги отвори интернационалните сцени во ФранцијаАвстријаПолска
Во 2013 година го издава своето прво ДВДиздание со музика од ХајднБетовенЛист и Брамсво соработкасо оркестарот „Фејмс“ за снимање филмска музика.
Во 2015 година бележи големи меѓународни успесимеѓу кои и неговото деби со Софискиот филхармонискиоркестар што резултира со покана за настап повторно со истиот оркестар истата годинаВо 2015 година,Имери првпат настапува со Македонската опера и балет во балетската претстава „Огнени градини“ поддиригентство на Јозеп Вицент и Бисера Чадловскаа во кореографија на Xејмс АмарРедовно одржуварециталиа е активен и во
камерната музика настапувајќи со разновидни камерни ансамбли.
Дино Имери остварува бројни соработки и со Македонската филхармонијамеѓу кои и настапот на свечениотконцерт за отворање на сезоната годинавана кој младиот пијанист пред илјадната публика го изведеКонцертот бр.1 за пијано и оркестар од ПИЧајковскиизведба за која домашната критика се изрази восуперлативи („Генијална беше оваа солистичка изведба на концертот од Чајковски“ – Ангелина Димоска, „Нова Македонија“; или пак „Со овој настап солистот докажа дека веќе не е млад и ветувачки пијанисттукусозреан и
докажан виртуоз кој го очекува меѓународна кариера“ – Журнал).
Концертот е со почеток во 20 часот а влезниците можат да се набават преку продажната мрежа на КупиКарти За СеЈуготонбилетарата на Македонска Филхармонија како и онлајн на www.kupikartizase.com.
Концертот е поддржани од Министерството за култура на Република Македонија.