Институтот за здравствена метричка проценка во Сиетл (IHME) доби грозни предвидувања дека Велика Британија ќе го помине најлошото во Европа кога станува збор за епидемијата на вирусот корона.
Според прогнозата, 66314 луѓе би можеле да умрат од вирусот корона во Велика Британија до почетокот на август, пренесуваат светските медиуми.

Планот на британската влада е да го ограничи бројот на починати помеѓу 20.000 и 30.000 со мерките што се донесени во врска со социјалната далечина. Сепак, некои научници веќе изразија загриженост за истражувањето на IHME.

Како и повеќето други земји, Велика Британија се бори да го зголеми здравствениот капацитет пред предвиденото ширење на епидемијата. Новата теренска болница во Источен Лондон има капацитет од 5.000 легла. Сепак, истражувањето на споменатиот институт сугерира дека тоа можеби не е доволно.

Кога Британија ќе го достигне планираниот пик, ќе и требаат 102.794 болнички кревети, многу повеќе од тековно достапните 17.765. Од друга страна, оние во одделите за интензивна нега ќе бидат многу помалку отколку што е потребно.

Професорот Дејвид Шпигалтер, сепак, верува дека податоците може да се променат со текот на времето и е многу скептичен за оваа анализа.
Во Велика Британија досега се заразени над 60.000 луѓе, а 7.097 починале.

Британскиот премиер Борис Џонсон веќе трет ден е на интензивна нега поради влошување на здравствената состојба.

Инаку, Велика Британија ги откажа сите меѓународни конференции планирани за оваа година, меѓу кои Конефернцијата против климатските промени, позната како COP 26, што оваа година требаше да се одржи во Глазгов, во месец ноември.

Н.С.