Владата на Србија на денешната седница донесе одлука да ги прифати препораките на Кризниот штаб за борба против коронавирусот, така што од утре, 22 мај, веќе не е потребно да се има негативен тест за коронавирус или посебна дозвола и за домашни и за странски државјани.

Исто така, веќе не постои мерка за упатување кон самоизолација по пристигнувањето во Србија.

Кризниот персонал го препорача ова пред Владата на Србија пред два дена, врз основа на анализата на тековната епидемиолошка состојба. Сите лица што влегуваат на територијата на Србија ќе добијат здравствени предупредувања во кои се наведува дека влегуваат на територијата каде што сè уште циркулира вирусот, како и начини за спречување на инфекција, но задолжителниот негативен тест повеќе не е потребен, како и изолацијата.

Н.С.