Од денеска, вторник, 3 август, стапува на сила  целосна забрана за движење во шумските предели низ Републиката.

Владата на Република Северна Македонија апелира до сите граѓани да не се движат низ шумските подрачја во земјата заради заштита на личната безбедност и заради спречување натамошно ширење на пожарите.