Инцидентот се случил пред 13 часот во саботата, изјави за новинската агенција Кистон-СДА член на центарот за операција на градската полиција во Цирих. Чуварката била нападната од тигрица од расата Амур, наречена Ирина. Посетител во зоолошката успеал да ја одвлече тигрицата од жртвата , но и покрај брзата медицинска интервенција, 55-годишната жена почина.

Според извештаите на швајцарските медиуми, неколку полицајци биле присутни во зоолошката градина. Зоолошката градина е домаќин на две возрасни тигри Амур: петгодишна женка наречена Ирина и четири и пол годишно мажјак, наречен Сајан. Зоолошката градина Цирих е отворена од 6 јуни по ублажувањето на ограничувањата на Ковид-19.

Не е точно како се случила трагедијата и зошто чуварот на животни се наоѓал во затворен простор во исто време со тигарот. Инцидентот сега го испитуваат јавното обвинителство во Цирих, градската полиција во Цирих, Институтот за судска медицина во Цирих и Институтот за судска медицина.

Беше формиран советодавен тим за посетителите и вработените во зоолошката градина кои беа сведоци на инцидентот.

Ова не е прв напад на животни, пријавен во Зоолошката градина Цирих. Во декември 2019 година, машки филипински крокодил ја зграпчи рака за време на рутинска операција за чистење на комплет. Чуварот беше повреден и мораше да биде подложен на операција додека влекачот беше застрелан.

А.Н.