Во претходните 24 часа, корона вирусот беше потврден кај 22.2252 лица во Индија, со што вкупниот број заразени лица во оваа земја се зголеми на 719.665. Уште 467 лица починале како резултат на КОВИД-19, а оваа болест е причина за смрт во 20.160 случаи досега, пренесува Ројтерс.

Откако ги олесни карантинските мерки што се спроведуваат скоро два месеци, Индија, како и многу други земји низ целиот свет, се соочи со зголемување на бројот на заразени со корона вирусот.

Затоа Индија во понеделникот го зазеде третото место во светот по број на заболени со КОВИД-19, а на листата  е и Русија, зад САД и Бразил.

Стапката на смртност на 10,000 луѓе во Индија е сè уште ниска и изнесува 0,15 проценти, што е значително помалку од 3,97% во САД и 6,65% во Велика Британија.

Индиските власти, сепак, стравуваат дека во следните неколку недели, бројот на починати од последиците од КОВИД-19 во оваа земја може да забележи значително зголемување.

Во првата недела од јули во Индија просечниот број на смртни случаи дневно беше 450, што е значително повеќе отколку во првата недела од јуни, кога бројот беше 250, како и во однос на првата недела од мај, кога КОВИД-19 просечно дневно Загинаа 101 лице. А.Р.