Тројца хрватски државјани се уапсени откако на граничниот премин Бездан се обиделе да изнесат глава од громобран од Србија, дознава РТС од Полициската управа во Сомбор. Громобранот бил откриен како радиоактивна активност. Главата на громобран е пронајдена при контрола на граничниот премин Бездан во багажник на автомобил „ауди“, на излез од Србија. Тројца хрватски државјани се осомничени за кривично дело носење опасни материи и недозволено преработување, отстранување и складирање на опасни материи. Осомничените се приведени и ќе бидат сослушани во Основното јавно обвинителство во Сомбор.

Изворот на јонизирачко зрачење, кој беше откриен во нелегален предмет на граничниот премин Бездан, на 6 март е предаден на складирање во објектот на Јавното претпријатие Нуклеарни капацитети на Србија, соопшти компанијата. ЈП Нуклеарните капацитети на Србија, кој е носител на лиценцата за складирање на радиоактивен отпад, во изјава за Танјуг наведува дека изворот на јонизирачко зрачење е складиран на сигурен и безбеден начин и повеќе не претставува закана за здравјето на населението и животната средина.

Според директорот на Институтот за медицина на трудот Александар Миловановиќ деветте полицајци кои ја открија главата на громобранот од Сомбор на граничниот премин Бездан се префрлени во тој Завод каде им биле извршени прегледи и анализи и дека има нема знаци на зрачење. Тој за Танјуг изјави дека полицајците се чувствуваат добро и дека по прегледот им било дозволено да си одат дома.

Миловановиќ изјави дека врз нив се направени конкретни анализи на параметрите на крвта, чии резултати ќе бидат познати во понеделник или вторник. Тој прецизираше дека се направени посебни анализи на микронуклеусот и хромозомските аберации и дека врз основа на нив точно ќе се знае дали имало некакви пореметувања. Тој рече и дека предложил адекватни прегледи и на уапсените тројца странски државјани.

Српската гранична полиција пронашла глава на громобран во багажникот на Ауди со тројца хрватски државјани на граничниот премин Бездан, пренесе Танјуг. Уапсените Л.М.(1974), Д.Т. (1987), А.Т. (1983) биле задржани. Како што пренесуваат белградските медиуми, главата на громобранот била пронајдена во возилото во саботата на 4 март на излезот од Србија на ГП Бездан.