Ова го покажуваат податоците на здравствените работници во Велика Британија
Фудбалскиот натпревар помеѓу Ливерпул и Атлетико Мадрид, кој се одржа на 9 март, резултираше во смрт на 41 лице заразено со КОВИД-19.

Податоците се резултат на студијата на здравствените експерти во Велика Британија. Уште пред натпреварот беше коментирано дали треба да се случи, затоа што епидемијата веќе започна.

3.000 шпански навивачи пристигнале на трибините во Ливерпул за натпреварот. Според анализата на податоците, до еден месец по натпреварот починале 41 лице, чиј извор на инфекција е фудбалскиот натпревар. Пресметките на експертите се однесуваат на луѓето на стадионот, но практично е невозможно да се пресмета колку луѓе се собрале во барови и клубови за да го гледаат натпреварот.

Наспроти позадината на овие податоци, Англија објави дека натпреварите во Премиерлигата ќе продолжат на 12 јуни. Шпанската Ла Лига се очекува да започне еден ден порано.

Ал.Н.