Според истражувањето, цинкот игра многу важна улога во зајакнувањето на нашиот имунолошки систем и подобрувањето на метаболизмот. Возрасните треба да земаат од 8 мг до 13 мг цинк дневно. Кога жената е бремена или дои, внесот варира во зависност од полот на бебето. На почетокот на зимската сезона, треба да вклучите цинк во вашата дневна исхрана за да помогнете во борбата против грипот и други инфекции. Прочитајте која храна треба да ја консумирате за да ја добиете потребната количина на оваа важна материја:

Кикирики

Кикириките се ефтин и вкусен извор на цинк. Специјалното е што сите сакаат кикирики. Можете да ги вклучите во вашата салата или може да намачкате путер од кикирики на јаболко или леб. Кикириките се важен извор на цинк за оние кои јадат вегетаријанска храна.

Хумус

Хумусот е богат и со цинк. Може да се јаде со сендвичи или помфрит. Хумусот е полн со антиоксиданти, влакна и многу други хранливи материи.

 

Јајца

Јајцата содржат умерено количество цинк. Едно големо јајце содржи 5% од дневните потреби за цинк. Содржи 77 калории, 6 грама протеини и 5 грама здрави масти, како и други минерали и хранливи материи.

Леќа, наут

Леќата и наутот содржат многу цинк. 100 грама варена леќа содржи 12% од дневните потреби од цинк.

 

А.Н.