ХДЗ и нејзината влада почнуваат да ја спроведуваат забраната за работа во недела. Ова го потврди утрово портпаролот на хрватската влада Марко Милиќ за хрватскиот портал „Индекс“.

Станува збор за предизборното ветување на ХДЗ, во кое тие најавија забрана за работа во недела со 14 неработни недели годишно, што би ги утврдиле работодавачите, пренесува „Б92“.

“Што се однесува до неработната недела, политичката позиција на владата на ХДЗ не е променета, сакаме во недела да не се работи. Подготвуваме закон што ќе ја регулира работата во недела, земајќи го предвид балансот помеѓу работата, одморот и поминувањето време со семејството и најблиските” – рече Милиќ.

Засега е непознато дали владата ќе се држи до предлогот од 14 неработни недели, оставајќи ги работодавците да одлучат која недела ќе биде, или дали предлогот ќе биде изменет. Но, познато е дека владата планира да забрани работа во повеќето недели, а тогаш смее да бидат отворени само пекари, бензински пумпи и киосци, а веројатно и продавници на станиците.

Како што рече Милиќ, првите состаноци на таа тема ќе се одржат оваа недела, но не со работодавците, туку со синдикатите, а потоа треба да се разговара за работодавците.

„Конечниот предлог и утврдувањето на специфичниот број на неработни недели сè уште се дефинира, така што владата ќе разговара за тоа со социјалните партнери. Ресорните министри Аладровиќ и Ќориќ ќе се состанат оваа недела со претставници на СССХ и Синдикатот за трговија на таа тема, а ќе одржиме и дијалог со работодавците “, рече Милиќ.

И министерот за труд и пензиски систем, Јосип Аладровиќ, ја коментираше оваа состојба и потврди дека денес веќе се состанува со синдикатите.

“Нашиот општ став е дека неделата треба да биде неработена. Со тој цивилизациски став треба да најдеме компромис, предлогот на владата е дел од неделите да се работи, но повеќето недели ќе бидат неработени”, рече Аладровиќ.

Тој исто така ја коментираше неодамнешната одлука на Уставниот суд, кој ја оспори одлуката на Националниот штаб за цивилна заштита за привремена забрана за работа во недела, поради епидемијата на коронавирус.

„Имаме историја со Уставниот суд, но веруваме дека ќе најдеме оптимум, така што сите ќе бидат задоволни. Ние не ја корелираме оваа најнова одлука на Уставниот суд“, рече Аладровиќ. За потсетување, Уставниот суд на Хрватска, одлучувајќи за мерките донесени од Националниот штаб за цивилна заштита поради пандемијата на коронавирус, ја прогласи привремената забрана за работа во неделата за неуставна. А.Р.