Во последните 24 часа во Хрватска се евидентирани 4.080 нови случаи на инфекција со коронавирус, така што бројот на активни случаи во Хрватска денес е вкупно 22.408, а 48 лица починале, објави Националниот штаб.

„Денес имаме 4.080 случаи. Пресметуваме неделни просеци. Во последната недела, зголемувањето е 15 проценти. Нашата инциденца е на 24-то место на списокот на европски земји, само три земји имаат поголема инциденца “, рече Крунослав Чапак.

„Само Бугарија има поголем удел на позитивни меѓу тестираните од нас. Ние сме некаде на средина по смртност “, додава Чапак.

„Трендот е важен. „Ако имаме тренд на опаѓање, можеме да зборуваме за олеснување на мерките“, додаде тој.

Маркотиќ вели дека е можно коронавирусот да стане сезонска болест.

„Сега гледаме многу потешки клинички слики, имаме многу смртни случаи. Ќе видиме колкав ќе биде успехот на вакцината. Проблемот е колку луѓе ќе бидат вакцинирани. Ако луѓето се вакцинираат и се одговорни, ние ќе го искорениме вирусот. Во спротивно, може да се случи да стане сезонски“, рече Алемка Маркотиќ.

„Имаме комитет кој се занимава со моделирање, комитетот е на почетокот на својата работа. Моделот е сè уште во пробна фаза, допрва треба да видиме како работи. Ако моделот се покаже како точен, ќе започнеме да го користиме. Сè уште не е завршено “, рече Чапак на прашањето за предвидливите модели и зошто тие модели не се објавени.

„Одлуката за спортските центри е донесена врз основа на разговори со сите оддели. Треба да намалиме луѓето да бидат во контакт подолго. Приватните собири можат да останат само на ниво на препораки, иако најдобро би било воопшто да нема приватни контакти“, рече Божиновиќ. „Мерките се донесуваат на таков начин што каде што луѓето остануваат подолго време во затворена просторија, помалку да се дружат и да се помалку во близок контакт, освен она што е потребно за функционирање на економијата“, додаде министерот Божиновиќ.

„Ве замолувам да укажете на ризикот од дружење во затворени простории, разговори, пеење и други активности од тој вид, каде што вирусот се шири многу побрзо отколку налето“, додава Божиновиќ. „Главниот проблем е семејно дружење и тој проблем можеме да го решиме само со апели“, вели тој.

„Зборував со бискупите и архиепископите кои ми рекоа дека се откажале од благословувањето на куќите. Тоа е добра одлука, треба да биде пример насекаде “, вели Божиновиќ.

„Зафатеноста на болничките кревети е околу 64 проценти, вклучително и шатори во болницата Дубрава. Зафатеноста на респираторот е околу 50 проценти. Без шатори, стапката на искористеност на болниците е 74 проценти “.

„Ние се обраќаме на јавноста веќе девет месеци, така што сите, колку што е можно повеќе, ги прифаќаат овие едноставни мерки – маски, хигиена и оддалеченост. Инспекциите и полицијата ќе бидат повидливи од порано, се среќаваме секој ден, тие не можат да преземат нови мерки се додека не стапат на сила. По полноќ, акцентот ќе биде ставен на објектите каде се очекува поголем број луѓе – трговски центри и шопинг центри. Сигурен сум дека оваа фаза ќе биде одбележана со малку построги постапки на инспекторите и полицијата “, вели Божиновиќ.

„Казните треба да бидат задолжителни, да се изрекуваат на лице место. Ќе се однесува и за носење маски. Сигурно е дека ќе има посериозни казни “, објасни Божиновиќ. А.Н.