Во Северна Македонија и Ирска, се потврдени нови случаи на корона вирус, и пораст на стапката на заразени, што беше причина Институтот за јавно здравје на Црна Гора да забрани влез на граѓани од овие две држави, само што пренесе Вијести.

Институтот за јавно здравје на Црнога го ажурираше списокот на земји од кои пристигнувањето и престојот во Црна Гора ќе им биде дозволено од 1 јуни. Од таа листа се избришани Северна Македонија и Ирска.

ИЈЗ наведува дека одлуката за ублажување на мерките е донесена врз основа на три групи критериуми, почитувајќи ги препораките на ЕУ.

„Овие се првенствено епидемиолошки критериуми, како основен сет на индикатори кои треба јасно да укажуваат на тоа дека ширењето на болеста значително се забавило со текот на времето во одредени земји. Земено е предвид јасно и стабилно намалување на бројот на нови случаи, хоспитализации и број на пациенти во единици. „Епидемиолошката проценка и анализата на болеста покажаа дека стапката на активни случаи од 25 на 100 000 жители укажува на нивото на локален пренос што претставува прифатлив ризик за непречено движење и престој на жителите на овие земји во Црна Гора“, се наведува во ИЈЗ.

Втората група на индикатори се капацитетите на здравствениот систем на Црна Гора, пред се оние кои се однесуваат на соодветна епидемиолошка обработка, како и можна клиничка грижа за можен прилив на увезени случаи, вклучително и капацитети за хоспитализација, евакуација, транспорт и мониторинг на контакт, додаде Институтот.

Последната група на критериуми, како што велат, се однесува до достапноста на капацитет за тестирање што е неопходно за навремено откривање и следење на можното повторно ширење на вирусот.

„Врз основа на критериумите дефинирани на овој начин, го намаливме ризикот да донесуваме одлуки засновани врз претпоставки или нецелосни информации или ад хок одлучување што би претставувало ризик за јавното здравје на сите црногорски граѓани во ова време и на ова ниво. Свесни сме дека пред оваа прва фаза на олеснување на границите, многу семејства беа одвоени и отсечени едни од други долго време. Ако сите успеавме да останеме исплашени и заштедени толку долго, сигурни сме дека во следните неколку дена или недели, колку на одредени држави ќе им треба да ги достигнат нашите критериуми за да можат да дојдат, нема да претставува голем напор или жртва што сите заедно ќе ја направиме, без разлика на која страна од границата сме “, заклучува Институтот.

Н.Д.