Фото: Илустрација

Шест земји ја поднесоа својата кандидатура за домаќин на Европското првенство во кошарка во 2025 година, објави Меѓународната кошаркарска федерација (ФИБА).

Како што се наведува, Унгарија, Летонија, Русија и Украина поднеле кандидатура за организација на групната фаза, додека Кипар и Финска се заинтересирани само за финалето.

Одлуката за домаќинот ќе биде донесена на Конгресот на ФИБА во 2022 година.

„Драго ни е што гледаме таква силна желба кај нашите национални федерации да го реорганизираме Евробаскетот. Форматот на повеќе домаќини, што го воведовме во 2015 година, се покажа како многу успешен и не само што помогна Евробаскетот да расте како натпревар, туку и го поттикна развојот на спортот низ целиот континент “, рече директорот на ФИБА Европа, Камил Новак.

Следното Европско првенство ќе се одржи од 1 до 18 септември 2022 година, во Чешка, Грузија, Германија и Италија. А.Р.